WELL-BEING DAY

Milí studenti,
jsme moc rádi, že vám můžeme představit premiéru projektového dne s názvem Well-being day. Slibujeme si od takového projektu, že vám nabízené workshopy pomůžou zastavit se v rozběhané době, relaxovat - ať už jógou, meditací, tancem, v přítomnosti koní nebo přírody jako takové, naučit se novým věcem, dovednostem, filosofiím, a především se do budoucna inspirovat, abyste si sami mohli a uměli najít efektivní cestu odpočinku.
Doufáme, že si tento den užijete a oceníte nabízená témata. Na druhou stranu nevěšte hlavu, pokud se nebudete moci z důvodu omezené kapacity či kvůli věkovému doporučení zúčastnit konkrétního workshopu. Jsme si jisti, že všechny nabízené aktivity jsou v něčem obohacující a přínosné.

Pomůcky a srazy *na muzikoterapii podložky (karimatky)

ORGANIZACE PROJEKTOVÉHO DNE:
Podle svého ročníku si vyberte z připravené nabídky. Respektujte doporučený věk a věnujte pozornost popisům workshopů - některé vyžadují jednoduché pomůcky, oblečení atd.:

- studenti primy až kvarty si vyberou jeden workshop z Bloku 1 (1.-2. vyuč.h.) a druhý - jiný workshop z Bloku 2 (3.-4. vyuč. h.), respektujte doporučený věk, poté během 5. vyuč. h. budete mít třídnickou hodinu se třídními vyučujícími v přidělené učebně a proberete, co jste zažili; na oběd půjdete 6. vyučovací hodinu, tedy konec vyučování ve 12:25

- studenti prvních a druhých ročníků (včetně kvinty a sexty) si vyberou první workshop z Bloku 1 (1.-2. vyuč.h.), druhý - jiný workshop z Bloku 2 (3.-4. vyuč. h.), poté půjdete během 5. vyuč. h. na oběd (v 11:35) a poslední (třetí) workshop si vyberete z Bloku 3B (6.-7. vyuč. hodina) - konec akce pro vás tedy ve 14:05

- studenti třetích a čtvrtých ročníků (včetně septimy a oktávy) si vyberou první workshop z Bloku 1 (1.-2. vyuč.h.), druhý - jiný workshop z Bloku 2 (3.-4. vyuč. h.) a třetí workshop z Bloku 3A (5.-6. vyuč. h.), na oběd půjdete ve 13:15 (7. vyuč. h.)

ZÁPIS vašeho výběru proběhne prostřednictvím aplikace Bakaláři - ankety. Zápis bude spuštěn tuto středu (19. 4.) ve 20:00 večer a poběží do tohoto pátku (21. 4.) 20:00 večer. Budete postupovat podle instrukcí v anketě. Zápis na workshopy bude možný do vyčerpání jejich kapacity. Po dobu spuštění ankety bude možné ještě výběr změnit. Po uzavření ankety nám aplikace vygeneruje prezenční listy na každý workshop, podle kterých pedagogický dozor zkontroluje docházku. Případnou absenci omluvíte řádně u svého třídního vyučujícího. Jak již padlo výše, je pochopitelné, že se z kapacitních důvodů nemusíte dostat všude tam, kam byste nejraději. Buďte tedy tolerantní a nevěšte hlavu, pokud zvolíte nakonec volná místa jinde. Vše vás může obohatit a třeba i příjemně překvapit! ;-)

Rozvrh workshopů naleznete také ve škole na nástěnce ve vestibulu, stejně tak jejich podrobnější popisy:

ROZVRH WORKSHOPŮ

PODROBNĚJŠÍ POPISY WORKSHOPŮ (abecedně):

ACCESS BARS – reflexivní terapie (body na hlavě) – Kateřina Vondřičková (certifikovaná lektorka)
Seznámíte se s dotekovou reflexivní terapií týkající se reflexních bodů na hlavě, která je nástrojem relaxace, osvěžení, odlehčení či zbystření vlastního myšlení.
Blok 1, učebna M1

BOJOVKA V PŘÍRODĚ – Petra Babková (GymStr):
I v lese lze prožít napínavé chvíle v týmovém boji. Pokud ti není více než 16 let a umíš dodržovat pravidla fair play, přihlas se.
S sebou: sportovní oblečení (raději starší), pevnou obuv.
Blok 1 = prima až kvarta, Blok 2 do 16 let, venku, sraz u vchodu

CO NA TOM BĚHÁNÍ VŠICHNI MAJÍ? - Václav Kůla (GymStr)
Také vás to někdy napadlo? Tak přijďte a společně si o běhání popovídáme, proběhneme se a vyzkoušíme si různá běžecká cvičení.
S sebou: běžecké boty a oblečení (kraťasy, tričko, mikina, tepláky/elasťáky – záleží na počasí), láhev s pitím (stačí voda), dobrou náladu
Blok 1 (starší), Blok 2 = prima až kvarta, Blok 3A, školní hřiště (kurt)

OSOBNÍ POTENCIÁL, JAK MOTIVOVAT SÁM SEBE –  dr. Miroslav Frnoch (odborník z praxe)
V úvodu bude pozornost zaměřena na pojem motivace, co je to motivace a jak jí rozvíjet, rozdílnost mezi vnější a vnitřní motivací. Jak napomáhá motivace dosáhnout vytyčených cílů a jaký má vliv na úspěšnost každého jedince. Osobnostní předpoklady pro úspěšnost - znalost sebe sama, důležitost vlastního sebepojetí pro dosažení stanovených cílů. Zásady, které napomáhají dosáhnout úspěchu, jak poznat podstatné cesty, hospodaření s časem, zaměření na úspěch a cíl. Jaké návyky si vytvářet.
Péče o vlastní psychickou pohodu, která napomáhá  dosahování cílů, psychohygiena - základní zásady - co se stresem a trémou.
Důležitost činnosti jako předpokladu pro úspěšnost, činnost a smysl života.
Blok 1, 2, 3A, učebna Č1

CONVERSATION CLUB – Cassandra:
Come join the English conversation club for games and discussion! All levels are welcome!
Blok 3B, učebna JU

CREATIVE WRITING – Cassandra:
Workshop 1: Elements of Story:
Come learn about the elements of a story: plot, structure, character, and more! We will discuss books and stories and learn about how an author builds a narrative.
kvarta a starší, Blok 1, učebna JU

Workshop 2: Starting to Write:
How do you take an idea and turn it into a story or novel? We will discuss the writing process, brainstorm, and write short pieces to share!
kvarta a starší,  učebna JU

CVIČÍME HRAVĚ A ZDRAVĚ – Eva Kulhánková (Fitko Eva Strakonice):
Seznámení se s pomůckami Bosu balance trainer a pěnovým válcem Roller
Jak se správně protáhnout na židli během vyučování a vyhnout se bolesti zad.
S sebou: sportovní oblečení (není však podmínkou).
Blok 2, 3B, učebna N1

DEZERT Z JÍDELNY
Máte rádi pečení? Je to pro vás relax a odpočinek? Pak si přijďte vyzkoušet vlastní gastronomii do školní jídelny a můžete s vlastnoručním výdejem vytvořit pro všechny poobědní sladkou tečku.
Potravinářský průkaz potřeba NENÍ.
Blok 1, Blok 2, školní jídelna

DRÁTKOVÁNÍ – František Hajdekr (GymStr):
Na kurzu drátování si vyzkoušíte různé způsoby dekorování předmětů pomocí měděných a mosazných a postříbřených drátků. Nezapomeňte si přinést menší kamínek, skleničku nebo jiný předmět, doporučuji také vzít si malé kleště vhodné pro ohýbání drátků, případně malé korálky.
Blok 1, 2, 3A, učebna N2

EKO-GRILOVÁNÍ – Jan Juráš (eko-poradna, Šmidingerova knihovna):
Zdravější a šetrné vaření – jak na to? Ukázka přípravy a ochutnávka veganských specialit z grilu (se zaměřením na zdravotní, environmentální a etické souvislosti).
Blok 1, 2, 3A, kolostav (nádvoří)

FITNESS ZA OPONOU – Ondřej Marienka (šéfredaktor časopisu Kulturistika.cz):
Přijďte si trochu zacvičit.
Pomůcky: oblečení na sport, případně podložka (není nutností). V případě dobrého počasí venku.
Pouze od 15 let; Blok 1, 2, 3A, učebna Bi2

FOTODÍLNA – Barbora Vránová (absolventka G, studentka a fotografka):
Baví tě focení? Máš doma foťák a chtěl by ses o něm dozvědět něco víc? Pokud máš chuť se v této oblasti přiučit novým věcem, neváhej, a přihlas se na fotografický workshop. Provede tě jím Bára Vránová, bývalá studentka našeho gymnázia, která se focení věnuje již přes 7 let. Dozvíš se, jak začala fotit ona. Jaká byla její cesta, jak se za tu dobu vše sama naučila a jak získala své první zakázky. Ukáže ti, jak si vybrat správný objektiv a jak si nastavit foťák pro dosažení těch nejlepších výsledků. Všechno si to pak v praxi společně zkusíme venku v přírodě – od kytek po portréty. Když nám zbude čas nebo nebude hezké počasí, můžeme si vyzkoušet i kreativnější portréty uvnitř. Zároveň si ale odneseš i to, jak se ve focení najít. Jak najít tu oblast, která bude bavit právě tebe.
Blok 1, 2, 3A, učebna VT3

FYZIOTERAPIE – Štěpánka Halamová (odborník z praxe)
Cvičení, kde se naučíte: jak zdravě cvičit, jak správně zapojit CORE - střed těla, ukážeme si brániční dýchání a jak zdravě posilovat břicho. Díky tomu se zbavíte bolestí zad, kloubů a napětí v těle. Už žádné výmluvy. Ukáži vám, že cvičit můžete kdekoliv a kdykoliv; přineste si podložku / karimatku.
Blok 1, 2, učebna Bi1

FYZIOTERAPIE PRO DÍVKY – Štěpánka Halamová (odborník z praxe)
Cvičení, kde se naučíte: jak zdravě cvičit, jak správně zapojit CORE - střed těla, jak aktivovat pánevní dno, ukážeme si brániční dýchání a jak zdravě posilovat břicho. Díky tomu se zbavíte bolestí zad, kloubů a napětí v těle. Už žádné výmluvy. Ukáži vám, že cvičit můžete kdekoliv a kdykoliv; přineste si podložku / karimatku. Blok 3A, pouze dívky, učebna Bi1

GROOVE DANCE – Jaroslava Divišová (odborník z praxe):
Groove dance je tanec, který dokáže tančit úplně každý! Nezáleží vůbec na tvé fyzické kondici ani na tanečních zkušenostech. Různé hudební žánry, různá tempa, žádné striktní choreografie! Jen svoboda a bezpečný prostor, kde nikdo nikoho nehodnotí - každý máme totiž svůj jedinečný taneční styl.
Na lekci s sebou prosím pohodlné oblečení a pití. Tančit bude možno naboso, případně prosím o čistou pevnou obuv.
Blok 2 = prima až kvarta, Blok 3B (starší), učebna CH

HÁČKOVÁNÍ – Jitka Panušková, Petra Zemenová (GymStr):
Háčkování je uklidňující činnost, díky které mohou vznikat krásné věci.
Na tomto kurzu se naučíte základy háčkování a pak už bude jen na vás, co vytvoříte.
Co s sebou: háček, příze (bude i k dispozici k půjčení)
Blok 1, 2, 3B, učebna FL

HLAVOLAMY A LOGICKÉ HRY – Ing. Adam Kupec (lektor s praxí):
Trénink logického a prostorového myšlení. Pro všechny, kteří chtějí rozvíjet zručnost, koncentraci, trpělivost a potrápit své šedé buňky mozkové.
Blok 1 prima až kvarta, Blok 2 (starší), 3A, učebna S2

IMAGINACE, SÍLA MYŠLENKY – Margareta Brabcová (GymStr):
Lze využít vířící mumraj myšlenek a představ k osobnímu růstu či zklidnění a harmonizaci? Společně můžeme udělat první krok. Workshop pro kohokoliv.
Na sebe volné, příjemné a pohodlné oblečení.
S sebou deku nebo karimatku, psací potřeby (ideálně i pastelky), pití, svačinu.
Bloky 1, 2, 3A, učebna FR

JÓGA v denním životě – Ing. Dana Zákostelecká (odborník z praxe):
Seznámení se cvičením podle systému Jóga v našem každodenním životě.
S sebou: pohodlné oblečení a jógu - tepláky, tričko mikina, ponožky. Karimatiky budou k dispozici ve školním klubu.
Pouze pro starší 15 let (od prvních ročníků), Blok 2, 3A, školní klub

JSME TO, CO JÍME? (A JAK SE HÝBÁME) – Mgr. Simona Šimková (nutriční terapeut):
Přejídat se nebo hladovět není normální, ale jíst musíme. Jak najít rovnováhu? Povíme si, jaké potraviny a proč mají místo v našem jídelníčku. Zda vše, co najdeme na internetu je pravda, nebo se jedná o mýtus. A proč cítíme únavu, jsme nesoustředění, nepodáváme dobré sportovní výkony nebo máme neustále chuť na sladké.
Tak přijď zjistit, co je normální, a kdy bychom měli již zbystřit. Zkusíme si změřit kolik tuku máte v těle, nebo si vytvořit zdravý jídelníček.
Blok 1, 2, 3B, učebna A2

KRÁSNÝ ÚSMĚV – Tereza Pazderníková, Klára Pichlerová (absolventky G, studentky stomatologie):
Proč nám správná péče o zuby zpříjemní celý život? Jak zuby a dásně fungují, čím mohou onemocnět a jak tomu předejít? A co se potom děje v ordinaci zubního lékaře? Nejen to vám hravou formou vysvětlí dvě studentky stomatologie. Podíváme se tomu na zoubek?
Blok 1 (starší), Blok 2 = prima až kvarta

KŮŇ A ČLOVĚK – relaxační aktivity s koňmi – Anežka Nečasová (odborník z praxe)
Workshop se zaměřuje na navázání vztahu mezi koněm a člověkem a jejich vzájemnou komunikaci. Je vhodný pro studenty, kteří nemají šanci potkat se s koněm naživo. Je nutné mít pevnou obuv, abychom zabránili případnému úrazu. Doporučujeme oblečení, na kterém nebude vadit trocha chlupů.
Bloky 2, 3B, před výměníkem (služební parkoviště)

KUŽELKY - na opravdové kuželkové dráze – Zdeněk Valdman (odborník z praxe), Zuzana Valdmanová (GymStr):
Přijďte si zahrát ve dvojicích na opravdové kuželkové dráze (klub Na Protivínské).
Podmínkou je obuv na halovou TV (čistá sálová obuv).
Blok 3A, sraz u hlavního vchodu

KURZ PŘEŽITÍ V PŘÍRODĚ – kpt. Sojka a kolegové vojáci (Armáda ČR)
Cílem workshopu bude činnost a záchrana v případě nenadálého odloučení jednotlivce nebo malé skupiny v přírodě. Probereme základy rozdělání ohně pomocí různých metod, stavbu improvizovaných přístřešků, získávání a desinfekci vody, nouzové metody přenášení raněných a základy signalizace na záchrannou skupinu.
Doporučená výbava: vhodné oblečení na venkovní akci (po skončení budou účastníci smrdět kouřem a může dojít k poškození oblečení).
Blok 1 = prima až kvarta, Blok 2 starší, Blok 3B, sraz u sborovny

MINDFULNESS (MEDITACE VŠÍMAVOSTI) aneb cesta ke klidu a rovnováze – Marcela Miková (GymStr):
Pro všechny ročníky. Co je a co není meditace? Jak ji zařadit do každého dne? Co vše může malá chvíle v klidu změnit? Povídání i praxe.
S sebou: pohodlné oblečení, podložku (karimatku) a nějaký polštářek, případně i deku nebo aspoň mikinu.
Blok 1, 2, učebna F2

MODERNÍ UMĚNÍ NA VLASTNÍ KŮŽI – Mgr. Martin Klecán (Muzeum Strakonice):
Ponoříme se společně do předválečné a meziválečné avantgardy a společně vyzkoušíme, jak tvořili impresionisté či kubisté nebo vymyslíme dadaistický mišmaš. Co inspirovalo lidi, jejichž obrazy dneska visí v galeriích, z čeho měli obavy, jaké vědecké poznatky je posouvaly dál? A co nám to může říct dneska?
Doporučeno s sebou: (podle toho, komu se s čím nejlépe pracuje):  vodovky/tempery/fixy/pastelky, zkrátka jakékoliv barvy a/nebo cokoli, co by podle vás neměl postrádat avantgardní umělec...
Doporučeno pro kvartu a starší, Blok 1, 2, 3B, učebna VV

MUZIKOTERAPIE – Tereza Houšková (odborník z praxe):
Máš hudební sluch? Nemáš? Ani jedno není důležité. Pojďme společně objevovat hudbu jako nástroj sebepoznání a rozvoje člověka. Pojď zjistit, co vlastně muzikoterapie je a jak se s ní dá pracovat. Pomocí her a cvičení si vyzkoušíme, jak na nás hudba působí a co s námi dělá a sebezkušenost doplníme i o nějakou tu teorii. Přineste si podložku / karimatku.
Blok 1 prima až kvarta, Blok 2 (starší), učebna HV

ODPOLEDNÍ POČTENÍČKO – Alžběta Fajová (GymStr):
Přijď se inspirovat na veletrh knih! Máš doma knihu, o které si myslíš, že by se mohla líbit ostatním a zároveň hledáš inspiraci pro sebe? Vezmi ji s sebou a přijď se začíst. 
S sebou: dobrovolně káva, čaj, malé občerstvení, deka, polštářek
Blok 3A, učebna R

OTUŽOVÁNÍ - Kateřina Petrášková, Martin Plaček (GymStr)
Otužování je zvykání a adaptace na chlad. Provádí se z důvodu zocelení těla, posílení imunity a posunutí psychické odolnosti v nekomfortní situaci, čímž pobyt v ledové vodě jistě je. Chceš si to také vyzkoušet a posunout svoji komfortní zónu?
S sebou si vezmi osušku, plavky, boty do vody a odvahu vyzkoušet něco nového!
Blok 2, 3A; sraz ve vestibulu (před ředitelnou), Podskalí

PRVNÍ POMOC – Veronika Šimečková (GymStr):
Obáváte se, že se někdy ocitnete v situaci, kdy bude záležet záchrana života pouze na vás? Chtěli byste být připravení a vědět, co dělat? Přijďte se to dozvědět na workshop první pomoci.
Blok 1, učebna BiL

PSYCHOHYGIENA – Mgr. Štěpán Komrska (poradenský psycholog)
Psychohygiena - každodenní péče o duši, aneb jak si udělat vlastní "well-being" plán."
Zjistěte, jaké strategie pro udržení psychické pohody vám pomáhají a poznejte, jaké další můžete v rámci konceptu well-being využívat.
Blok 1, 2, 3B, učebna M2

PSYCHOLOGIE S MEDIKEM – Matěj Thorovský (absolvent G, student 3. roč. lékařské fakulty)
Jak se vyrovnat s gymstrem, jak řešit problémy bez psychologa, jak zlepšit kvalitu spánku, jak procházet konfliktem, o vlivu stresu na naše tělo, alternativní metody léčby a další.
Blok 1, 2, 3B, učebna S1

RANNÍ A DOPOLEDNÍ POČTENÍČKO – Alžběta Fajová (GymStr)
Čteš rád? Pojď začít den v kruhu lidí, kterým kniha dokáže otevírat nové světy! Budeme si číst, povídat a inspirovat se.
S sebou: oblíbenou knihu nebo knihu, kterou máš rozečtenou (klidně i povinnou četbu ;)), dále nůžky, lepidlo a barevné pastelky nebo fixy; dobrovolně deku, polštářek...
Blok 1 = prima až tercie; Blok 2 = kvarta a starší, učebna R

REGENERACE A SPORTOVNÍ MASÁŽ – Lucie Švejnohová (studentka TV a biologie):
Milí studenti, ráda bych Vás pozvala na workshop na téma Regenerace a sportovní masáž. Cílem tohoto workshopu je seznámit Vás s pozitivními účinky masáží nejen na tělo ale i mysl. Dále si prakticky ukážeme uvolnění různých svalových skupin a prvky automasáže. Masáž slouží jako jeden z prostředků léčení a regenerace organismu, při kterém si člověk odpočine fyzicky i psychicky. Proto Vás prosím, přihlašujte se na workshop s kamarádem, se kterým se budete při práci ve dvojici cítit komfortně a uvolněně. S sebou ručník, karimatku nebo deku.
Bloky 1, 2, 3B, učebna PS

ROZKVETLÝ GYMSTR aneb vytvořme něco, co tu po nás zůstane – Milena Slavíčková, Markéta Volmutová (GymStr):
Pojďme společně oživit venkovní prostory naší školy novou svěží zelení.
Blok je určen pro všechny studenty, kteří se nebojí práce.
Rukavice si přineste vlastní, nářadí dodáme.
Blok 1, 2, 3B, sraz na nádvoří (v záloze VT2)

STREETDANCE – Eva Koldová (RM Dance, MyWayCompany)
Vezměte si pohodlné oblečení a přijďte si vyzkoušet streetdance. Těším se na vás.
Blok 1, 2, učebna ZSV

SPIRITUALITOU K POHODĚ – Roman Dvořák (farář):
V čem pomáhá praxe duchovního života k dobrému rozpoložení? Může přinášet i rizika? Jak se zorientovat a v čem spiritualita přináší pokoj a pohodu, o tom bude naše diskuse a povídání prokládané příběhy ze života.
Blok 1, 2, 3B, učebna Č2

SPOLEČENSKÉ TANCE pro jednotlivce (nepárově) – Míra Císař (oktáva)
Společně se naučíme sestavu pro jednotlivce složenou z několika různých tanců. Obtížnost bude přizpůsobena jak schopným a zkušeným tanečníkům, tak i začátečníkům. Půjde převážně o latinskoamerické tance. Těší se na vás Míra Císař, 8.0.
Předpoklady: tenisky nebo společenské boty (dívkám nedoporučuji podpatky), krátké sukně (samozřejmě jen pro dívky), pokud to je možné.
Bloky 1, 2, 3B, učebna Z

ŠACHOVÁ DÍLNA – Vít Kotál (student G):
Na workshopu bych chtěl poodhalit základy zahájení, postavení figur a také trochu představit šachový svět. Zároveň je na programu i malý turnájek. 
Bloky 1 a 2, knihovna

TAI CHI – Ing. Karel Uhlíř (odborník z praxe):
Tai Chi je forma meditačních cvičení a pohybů vyvinutých ve starověké Číně, které byly po staletí praktikované jako terapeutická a zdravotní praxe. Jsou to systematické pohyby, které jsou skvělým prostředkem proti stresu a napětí našeho současného moderního života. 
Tai Chi využívá místo cvičení s vysokou intenzitou pomalé pohyby, přirozeně navazující pohyby, které jsou prováděny měkce a promyšleně. Pohyby jsou prováděny v kruzích a svaly jsou během cvičení uvolněné. Jelikož je to mírné navazující cvičení, nabízí prospěch pro lidi s různou úrovní výkonnosti (pro všechny věkové kategorie), včetně lidí s chronickou bolestí.
Pouze pro starší 15 let, bloky 1, 2, 3A, učebna A1

TRÉNINK PAMĚTI – Jitka Kotálová (Šmidingerova knihovna):
Seznámení se s tím, co to trénink paměti je a pomocí jednoduchých cvičení si ukážeme, jak procvičovat jednotlivé funkce mozku, aby byly stále v dobré kondici. 
Pomůcky - papír a propiska
Blok 1 (starší), 2 prima až kvarta, 3B, učebna D

 

Přečteno: 6207x
Vydáno: 26.4.2023

Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách