Pražský studentský summit

Tento projekt bychom rádi vřele doporučili všem, které zajímá dění ve světě. Potkáte zde spoustu inspirativních studentů z celé republiky. A že vaším cílem není studium diplomacie, práv nebo mezinárodních vztahů? Vůbec nevadí, ani takových biologů se neúčastní zrovna málo. V září se otevřou přihlášky do nového ročníku, kterého se budeme účastnit i my - Kuba by se opět rád stal účastníkem, já se stala členkou organizačního týmu. Pojďte se (s námi) stát také součástí!

Součástí čeho vlastně?

Jedná se o celoroční vzdělávací projekt pro studenty středních i vysokých škol z celé České republiky, který pořádá Asociace pro mezinárodní otázky. Je to simulace činnosti mezinárodních organizací (OSN, EU, NATO a G20). Po úspěšném přijetí se můžete po dobu projektu stát delegátem jednoho z mnoha členských států, jste-li v modelu OSN, pak si můžete vybrat i organizaci, dle vašich zájmů - WHO, HRC, ILO, UNEA a další.

Co mi účast může nabídnout?

Kromě poznávání nových lidí klade projekt důraz na neformální vzdělávání. Soustředí se na aspekty rozvoje osobnosti, které bývají českým vzdělávacím systémem opomíjeny. Pomáhá tříbit své kritické myšlení, prohlubovat rétorické, prezentační a argumentační dovednosti a zároveň si rozšířit znalosti v oblastech mezinárodního dění a spolupráce. Do života se to hodí, ne?

Proč o tom teď čtu?

Letošního ročníku jsme se s Jakubem Šimkem (oktáva) rozhodli zúčastnit. Třetí členkou naší delegace se stala Magdaléna Tetourová z píseckého gymnázia. Společně jsme se na rok stali delegáty Saúdské Arábie v modelu OSN, v orgánech WHO (Světová zdravotnická organizace), ILO (Mezinárodní organizace práce) a UNEP (Organizace pro životní prostředí).

A nyní krátké povídání, co jsme tento rok vlastně zažili…

Vše začalo již v září 2022, kdy jsme poskládali delegaci a společně vyplnili přihlášku, ve které jsme museli projevit své schopnosti ve vyhledávání informací na internetu, argumentování a kritickém myšlení. E-mail potvrzující naše přijetí se stal vstupenkou do tohoto projektu. Následovalo 5 přípravných setkání v prostorách VŠE a Právnické fakulty UK, kde jsme se účastnili jak dopoledních přednášek nejrůznějších významných hostů, tak odpolední tzv. orgánové části, kde nám organizátoři z řad vysokoškoláků vysvětlovali jednotlivé body agendy. Po měsících nejen domácích příprav jsme se na přelomu března a dubna dostali k samotnému vyvrcholení projektu - čtyřdenní závěrečné konferenci.

Ve čtvrtek 30.4. dopoledne probíhaly návštěvy ambasád. Na saudské velvyslanectví nás bohužel nepustili. Ochuzeni jsme však nebyli, náhradou se nám stala finská ambasáda, kde jsme se setkali s velvyslancem Pasim Tuominem a probrali s ním naše otázky týkající se převážně vstupu Finska do NATO a finských saun.

Zahájení probíhalo jako již tradičně v Pražské Křižovatce v kostele sv. Anny, následoval slavnostní raut, a poté jsme šli odpočívat a připravit se na první den jednání. Od pátku do neděle jsme celé dny jednali v prostorách Kongresového centra a snažili se sestavit rezoluce k jednotlivým bodům agendy. V neděli proběhlo slavnostní zakončení letošního 28. ročníku a zároveň neoficiální zahájení 29. ročníku.

Autor: Nela Karlová, 4.C
Přečteno: 630x
Vydáno: 17.5.2023



Další články v kategorii

Školní exkurze – Staroměstské radnice, Prašná brána a Česká národní banka
Přednáška o činnosti Probační a mediační služby
Jak a proč se stát advokátem
Simulace zasedání Rady bezpečnosti
Beseda prof. Jana Kysely na téma Ústavní vývoj