Jan Palach - 55 let...

Dnes odpoledne je tomu 55 let, co Jan Palach položil ve jménu svobody a budoucnosti naší země oběť nejvyšší. Z jeho vlastních slov i mnoha postupně nashromážděných svědectví vyplývá, že jiho čin neměl být považován za sebevraždu. Přestože se komunistický režim pokusil hned několika klamnými výklady jeho upálení na Václavském náměstí 16. ledna 1969 překroutit. Šlo o zásadní protest proti nastupujícímu smíření se s okupačním sovětským režimem, rezignací velké části národa a zničení snah Pražského jara o reformu československého komunismu. Jan Palach zemřel na následky těžkých popálenin o tři dny později v sanatoriu v Legerově ulici.

Se třídou 4.B jsme již ráno vyrazili k soutoku Otavy a Volyňky, jelikož ve Strakonicích od roku 1990 chodíme po mostu Jana Palacha (most se původně od r. 1970 jmenoval "Klementa Gottwalda").

Připevnili jsme několik fotografií a textů, položili růže a svíčky a především jsme si připomněli jak zásadní a zároveň křehká je pro nás svoboda slova, smýšlení a jednání. 

"Člověk musí bojovat proti tomu zlu, na které právě stačí." (Jan Palach před svou smrtí)

Čest památce Jana Palacha.

Naši vzpomínku podpořil také starosta města Mgr. Břetislav Hrdlička, za což děkujeme.

 

Autor: Miroslav Žitný
Přečteno: 345x
Vydáno: 16.1.2024



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
„CYKLISŤÁK“ – 7.O
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day