Boj o účast na International Chemistry Olympiads

Již na začátku školního roku jsme se vrhli do boje o co nejlepší místa v chemické olympiádě kategorie A, v které primárně soutěží 4. ročníky. V listopadu se Gymnáziu Strakonice podařilo získat první dvě příčky v krajském kole, a tím suverénně porazit každoroční vítěze z Gymnázia Jírovcova České Budějovice. Jakub Janáč ze 4. C získal 1. místo a na 2. jsem se umístil já, Filip Holeček ze 6. O.

Tato krásná umístění nám zaručila postup do národního kola v Plzni, kde jsme se podrobili jak vědomostnímu testu, tak praktické části, která otestovala naši zručnost a rychlost v laboratoři. Během soutěžení postupně opadal stres a z konkurentů se rychle stali přátelé, s nimiž jsme si užili nabitý kulturní program od prohlídky Plzeňského pivovaru až po alternativní divadelní představení. Nakonec jsme oba dva velmi úspěšně reprezentovali školu 13. (Jakub Janáč) a 14. (Filip Holeček) místem.

Umístění nám znovu garantovalo postup, nyní již na výběrové soustředění na International Chemistry Olympiads (IChO). Během soustředění jsme museli absolvovat dvě čtyřhodinové přednášky denně, které jsme vždy zakončili shrnujícím testem. Poslední den soustředění nás čekal obávaný tříhodinový test, po němž už jsme se vydali směrem domů a netrpělivě čekali na konečné umístění.

Výsledky byly překvapivé a mně bylo nabídnuto místo náhradníka v reprezentaci ČR na IChO, které letos pořádá Čínská lidová republika online. Nakonec jsem musel nabídku odmítnout kvůli účasti na Letním odborném soustředění Běstvina.

Během školního roku probíhaly i další kategorie chemické olympiády, kterých jsem se také účastnil. V kategorii C určené pro prváky a druháky jsme školu reprezentovali já, Ondřej Šmíd z kvinty a Petr Hečko z 2. B. Ve výsledném pořadí jsme skončili: já o jeden bod na 2. místě, Ondra na 4. a Petr na 30. místě. V kategorii B určené pro třeťáky jsem se musel s ostatními školami utkat sám. Zde jsme byli zas a znovu podrobeni vědomostnímu testu a v laboratoři jsme si zahráli na chemiky detektivy, kdy jsme pomocí argentometrie vyšetřovali vraždu. Po těsném boji jsem se umístil jako čtvrtý.

Během celého roku nás chemiky také provázel Korespondenční Seminář Inspirovaný CHemickou Tematikou (KSICHT), jehož jsme se pilně účastnili od počátku října. Naším úkolem bylo vyřešit 20 úloh rozložených ve 4 sbírkách vydávaných postupně během roku. Časem jsme se probojovali až na konec 4. (a to poslední) sbírky a už nás jenom čekalo KSICHTí soustředění a vyhlášení finálních výsledků. Během týdne plného chemie jsme okusili syntetickou i analytickou laboratoř a dokonce novou výpočetní techniku. Týden zakončila exkurze do Ústavu Jaderného Výzkumu (ÚJV) Řež u Prahy, kde jsme se dokonce mohli podívat do jádra výzkumného reaktoru! Poslední den bylo vyhlášení výsledků a ze 196 řešitelů z celé ČR a Slovenska jsem se umístil na 8. místě.

Během roku jsme si i přes všechnu tu konkurenci našli mnoho přátel ze všech zákoutí (nejen) Česka a věřím, že se všichni těšíme, až se znovu utkáme v boji o zlato!

Autor: Filip Holeček, 6.O
Přečteno: 651x
Vydáno: 20.6.2022



Další články v kategorii

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze