C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2

26. 3. 2024 se 4.B konečně dočkala exkurze do Pivovaru Strakonice. Na tento den jsme se těšili už od prvního ročníku. Pivovarem nás provedl pan sládek Vlastimil Matej, absolvent našeho gymnázia.

Naše exkurze byla v mnohém premiérou i pro paní učitelku Trávníčkovou, jelikož jsme netradičně začínali prohlídku ve sklepích, kde proběhla degustace zlatého moku, staré dobré „jedenáctky". Již pozitivně naladěni jsme se vydali obhlédnout kádě určené ke spodnímu kvašení. Zde jsme se dozvěděli, že jednu takovouto káď člověk při rozumné konzumaci piva (údajně 3 půllitry denně) vypije za 24 let.

Do pivovaru jsme jako zatím jediná třída vyrazili dříve, než jsme se stačili dozvědět něco o výrobě piva v hodinách chemie. O to pro nás byl výklad pana sládka zajímavější. Než nám alkoholický nápoj přistane na stole, musí projít složitým procesem. Nejprve se vaří ve vodě chmel a slad. Po 10 hodinách vznikne mladina, která v již zmíněných kádích kvasí, než je všechen cukr přeměněn kvasinkami na ethanol a oxid uhličitý. Jedna generace kvasinek může být použita na 6–7 fermentací, poté už jsou Saccharomyces cerevisiae zjizvené od pučení a putují například do zemědělských hnojiv.

Budovy pivovaru na Podskalí letos slaví 150 let od svého vzniku. Strakonický pivovar je unikátní tím, že jako jediný v ČR patří městu, a to od devadesátých let. Nově od letošního roku začne pivovar vyrábět ochucený radler.

Naše exkurze byla zakončena druhou návštěvou sklípku, kde jsme si vlastnoručně natočili z tanku polotmavý Klostermann.

Autor: Simona Smržová, 4.B
Přečteno: 35425x
Vydáno: 26.3.2024



Další články v kategorii

Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze
Hodina moderní chemie