Chemická exkurze

Studenti čtvrtých ročníků byli v září na prohlídce akciové společnosti Lyckeby Amylex Horažďovice. První skupina, třídy 8.O a 4.B, byla na exkurzi ve čtvrtek 21. 9. 2023 a druhá skupina, zbylé 4. ročníky, o týden později.

Studenti byli provedeni po areálu dvěma pracovnicemi firmy Lyckeby Amylex, které je seznámily s výrobou a historií. Poprvé se stroje ve škrobárně rozjely roku 1906 a škrobárna zaznamenala obrovský úspěch. Za období asi 4 měsíců dokázala zpracovat přes 1,5 tisíce tun brambor. Roku 1912 výrobu škrobu odkoupili zemědělci z okolí Horažďovic. Ti jí drželi až do roku 1949, kdy byla znárodněna. O 40 let později, roku 1994 se spojila společnost Škrobárna Horažďovice se švédskou firmou Lyckeby Stärkelsen a založili firmu LYCKEBY AMYLEX, a.s.

Továrna se neustále rozšiřuje a zefektňuje výrobu, nyní plánují výstavbu dalšího sila. K provozu společnosti Lyckeby Amylex stačí 78 stálých zaměstnanců a robot Emil, který balí finální produkty - škrob, dextriny a protein. Škrob (přidává se do krmiv pro zvířata, požívá se se jako zahušťovadlo i jako lepidlo při výrobě papírových kartonů, atd.) se vyváží po celé Evropě, dokonce až do Číny, Koreje či Jihoafrické republiky. O dextriny je velký zájem v Americe (obalování hranolek - jsou potom více křupavé), Číně a Austrálii. Bramborový protein se vyváží do Holandska a přidává se do krmiv pro zvířata. Z hlízové šťávy se vyrábí hnojivo bohaté na dusík, fosfor a draslík, které je pro velký zájem poskytováno velkoodběratelům.

Firma vykupuje brambory nejen od zemědělců z okolí, ale i ze sousedních zemí (Německo). Cena je stanovována podle procenta škrobu v bramborách, nikoli podle kilogramů brambor obecně. Spotřeba brambor je 50 tun za hodinu, což znamená, že za jeden den se zpracuje až 120 tun brambor.

Prohlídka firmy i se zajímavým výkladem zabrala hodinu a půl a doplnila probíranou látku v hodinách chemie.

Autor: Anežka Rodová, 4. B
Přečteno: 317x
Vydáno: 21.9.2023



Další články v kategorii

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Hodina moderní chemie