Výprava na blatenský zámek

Bylo brzké odpoledne - 26. listopad -
odpolední listopad - byl odjezdu čas.
paní Klichové zval ku nástupu hlas,
kde autobusová zaváněla zastávka.

26. 11. 2019 jsme se my, 4. C, vydali za doprovodu paní učitelky Klichové až do „daleké“ Blatné. Tuto exkurzi zajistil náš spolužák Matěj Thorovský, který na blatenském zámku ve volném čase sám provádí. Na jeho výstup byli zvědaví úplně všichni; proslýchá se, že někteří ani dospat nemohli. Po příchodu do komplexu jsme byli zavedeni na recepci. Matěj se prodral dopředu a všem pečlivě zkontroloval vstupenku. Prohlídka mohla začít.

Zámek Blatná, jeden ze 3 vodních zámků v Čechách (natáčela se zde mimochodem i pohádka Šíleně smutná princezna), vystřídal mnoho majitelů. Mezi ty nejvýznamnější patří např. Bavorové ze Strakonic, Lev z Rožmitálu, Štenberkové, hrabata z Rozdražova… Od konce 18. století spadal do vlastnictví Hildprandtů z Ottenhausenu. V roce 1948 byl zestátněn, o 5 let později byli Hildprandtové vystěhováni, a tak žili v Rojicích. Do Čech přijel jejich dobrý známý, etiopský císař Haile Selassie, který nabídl rodině pomocnou ruku a zařídil pro ni azyl v Addis Abebě. Léta Páně 1991 byl objekt Hildprandtům vrácen v restituci. Současnými majiteli jsou Jana Germenis – Hildprandt a její syn Stefanos Filippos Germenis.

Stavba se skládá z Rozdražovského paláce, Rožmitálského paláce, Starého paláce a Rejtova paláce, jehož architekt Benedikt Ried z Piestingu postavil např. chrám svaté Brabory v Kutné Hoře.

Dostali jsme se také do pokoje Františka Ferdinanda d’Este, kde jsme si mohli prohlédnout jeho osobní předměty, dále pak do zbrojírny nebo strážnice se středověkým záchodem – tzv. výsernicí. Navštívili jsme Zelenou světnici s freskami, jež nechal zhotovit Jaroslav Lev z Rožmitálu před rokem 1480.

Po společném fotografování na jižní terase (nutno upozornit na všestrannost a fotografické schopnosti paní učitelky) jsme se přemístili do zámeckého parku. Matěj nám dopředu řekl, abychom si přinesli nějaké krmení pro tamější daňky. Situaci popíši stručně… Daňci pobíhají po parku volně. Větří jídlo. Běží k nám. Krmení mizí prakticky okamžitě. Nikdo už nemá co nabídnout. Zvířata začínají být agresivní. Třída prchá.

Sluší se pochválit průvodce. Matěj byl během prohlídky k nezastavení, chrlil jednu informaci za druhou, aniž by se zadýchal. Svým entuziasmem si získal celé publikum a každý si něco odnesl. Možná i něco hmotnějšího než informace… Kdo ví.

Autor: Barbora Kubešová 4.C
Přečteno: 1566x
Vydáno: 26.11.2019



Další články v kategorii

Dějepisný hattrick v kraji !!
Nejlepší dějepis v kraji
Dějepis v praxi
Návštěva Státního okresního archivu ve Strakonicích
Dva dějepisné úspěchy v republice