Velké Finále Robosoutěže SŠ 2023

Po třech týdnech intenzivních příprav se dne 15.12. tým Gymstr 8.O (Alice Hanáková 8.O a Vítek Flaška 3.A) i se třemi členy naší robotické sekty a panem Navrátilem vydal na celostátní kolo Robosoutěže pro střední školy, které se konalo opět na fakultě elektronické na ČVUT.

Náš tým zvolil stejný typ konstrukce jako v předkole a pokusil se zvýšit svůj maximální počet bodů. Ze šestnácti plastových kostek jsme dokázali postavit 2 věže po osmi kostičkách a k tomu i umístit 2 kostky stejné barvy na sebe, naše bodové maximum bylo tedy 233 bodů. Z robotů jsme tentokrát vybrali Sedmikrásku, o které víme, že bývá velmi často dramatická a náladová, ale že pod tlakem pracuje spolehlivě.

Z dvou testovacích jízd před samotnou soutěží to s námi nevypadalo dobře, Sedmikráska odmítala spolupracovat! Jakmile ale přišla první část soutěže, zajela všechny tři jízdy dokonale čistě a vysloužila si tak průběžné 4. místo a svou spolehlivostí předčila i mnohem lepší, avšak ne vždy fungující konstrukce.

Po krátké přestávce jsme s dalšími patnácti nejlepšími týmy postoupili do vyřazovací části soutěže. V první jízdě dokonalá Sedmikráska porazila tým, který se pokusil okopírovat naší fintu s dvěma kostičkama stejné barvy na sobě. Od té doby jsme ale už měli vyloženě smůlu. Ve druhé jízdě jsme se potkali s vítězi, proti jejich věži ze všech 16 kostiček našich 233 bodů nemělo šanci. Propadli jsme se tak mezi týmy s jednou prohrou a nastoupili jsme proti týmu, s nespolehlivým robotem, který také stavěl jednu věž z 16 kostek. Tuhle jízdu bohužel jejich robot překvapivě fungoval, ten náš naopak poprvé a naposledy v soutěži selhal. Ve chvíli kdy Sedmikráska poznala, že už nemá šanci, zahodila naštvaně kostičky, do vyznačeného obdélníku odvezla na protest jen jednu jedinou kostku a odjela trucovat na druhou stranu hřiště.

Tímto jsme skončili na celkovém 9. místě z celkem 168 týmů. Jsme tak 9. nejlepší středoškolský tým v celé České republice!

Autor: Alice Hanáková, 8.O
Přečteno: 221x
Vydáno: 15.12.2023



Další články v kategorii

Robosoutěž
Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024