Úspěch na půdě Akademie věd ČR

24. a 25. listopadu 2022 proběhla v Praze Studentská vědecká konference 2022, která završila 17. ročník projektu Otevřená věda, jehož pořadatelem je Akademie věd ČR. Porota vybrala 3 nejlépe prezentované a zpracované práce.

V kategorii botanika, zoologie a ekologie vyhrál stážista Darek Štrob (3.A). Svůj roční výzkum s názvem Jakou hmyzí potravu ptáci preferují a jak ovlivňuje jejich střevní mikrofloru prováděl v Biologickém centrum AV ČR v Českých Budějovicích. Pro sebe a svoji lektorku Kateřinu Sam získal prémii ve výši 20.000 Kč. Máme z jeho úspěchu a hlavně nadšení velikou radost a samozřejmě mu gratulujeme.

Jak samotná stáž probíhala?

Spolupracoval jsem na výzkumu střevního mikrobiomu a potravních preferencí ptáků na Entomologickém ústavu v Českých Budějovicích. Zajímalo nás, jak se liší přijímaná potrava ptáků žijící ve městě od ptáků žijící v přirozeném prostředí a jak složení potravy ovlivňuje jejich střevní mikroflóru a celkový zdravotní stav. Výzkum jsme prováděli na kosu černém.

V první části stáže jsme pracovali v terénu, kde jsme zkoumali potravní nabídku v uvedených typech prostředí, a to odchytáváním bezobratlých. Abychom se dopátrali, jakou potravu kosi skutečně přijímají, nutili jsme je zvracet a následně sbírali vývržky. Jejich zdravotní stav jsme zjišťovali měřením hladiny glukózy v krvi, podle zbarvení zobáku a očního lemu a každého jedince jsme zvážili. Střevní mikrobiom jsme získali stěrem z kloaky.

V druhé části stáže jsme identifikovali odchycené bezobratlé (potravní nabídku) a z vývržků jsme identifikovali nestrávené zbytky bezobratlých a rostlin. Poté jsme z vývržku vyizolovali DNA a poslali na sekvenci.

V konečné části stáže jsme získané údaje statisticky vyhodnotili a připravil jsem si anotaci a prezentaci pro Studentskou vědeckou konferenci.

Autor: Darek Štrob, 3.A
Přečteno: 453x
Vydáno: 25.11.2022



Další články v kategorii

Pizza box
Ukliďme Česko!
Biologická exkurze Až na dno!
GMO = téma současnosti?
Lékařské sympozium