Týden vědy

V pondělí 11. 11. jsme se vydali na dvoudenní exkurzi v rámci Týdne vědy. Společně jsme vyrazili do Prahy a zamířili přímo na Akademii věd ČR. Čekaly nás 3 přednášky: o plýtvání jídlem, GMO a zdraví zemědělské půdy. Nejvíce nás zaujala přednáška o geneticky modifikovaných potravinách. Přednášel nám RNDr. Roman Hobza, Ph. D., z biofyzikálního ústavu AVČR. Roman Hobza vystudoval genetiku a molekulární biologii na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. V Biofyzikálním ústavu AV ČR v Brně a Centru strukturní a funkční genomiky rostlin v Olomouci se zabývá zejména moderními metodami genomiky. Na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně přednáší genové inženýrství a na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity a na Jihočeské univerzitě přednáší evoluční genomiku. Vysvětlil nám základní princip modifikace pomocí technologie CRISPR-cas9. Je opravdu zajímavé, jak jen pomocí úpravy genu rostliny z ní v dnešní době dokážeme získat její nejlepší vlastnosti.

Po přednáškách jsme zamířili rovnou do Divadla pod Palmovkou. Vybrali jsme si divadelní hru Oscara Wilda: Jak je důležití býti (s) Filipem. Představení bylo pojato velmi vtipně, nám se moc líbilo a určitě ho můžeme všem doporučit. Přikládám odkaz pro malou ukázku.

Po přespání na kolejích Větrník nás čekaly další 2 přednášky: Geotermální energie a Nejen na zemi se blýská. Vítěznou přednáškou druhého dne se stala úplně ta poslední. Přednášející byla Ing. Ivana Kolmašová, Ph. D., vědecká pracovnice oddělení kosmické fyziky Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd. Zabývá se fyzikou plazmatu, analýzou družicových dat a dat z pozemních měření. Mezi oblasti jejího zájmu patří především vlny generované přírodními bleskovými výboji na Zemi, Jupiteru a Marsu. Dále se věnuje vývoji družicových přístrojů. Domů jsme se vraceli se spoustou nových informací a za to bychom rádi poděkovali panu Jandovi, který nám takovou exkurzi umožnil.

Autor: Tereza Blatská (4.B)
Přečteno: 1395x
Vydáno: 11.11.2019



Další články v kategorii

Ukliďme Česko!
Biologická exkurze Až na dno!
GMO = téma současnosti?
Lékařské sympozium
Exkurze do strakonické nemocnice