Robotiáda

Přestože byly jarní prázdniny a většina spolužáků si užívala volna, bylo pro několik nadšenců z kroužku Robotiky výzvou, vyzkoušet svoje postavené a naprogramované roboty. Jeli jsme vyzkoušet a poměřit rychlost i přesnost s dalšími týmy na největší soutěž robotů v ČR na Robotiádu v Brně. Už ve čtvrtek 6. 2. 2020 odpoledne jsme se sešli u naší školy, abychom naložili nejen svoje tašky, ale i stavebnice, roboty, notebooky, prodlužovačky a další nutnou výbavu pro doladění soutěžních jezdících robotů. 

Cesta do Brna ve školním autě byla sice dlouhá, ale krátili jsme si ji nejen povídáním o youtuberech, hrách, robotech, ale i pauzou na benzínce se svačinou od maminek. Po příjezdu do Brna už byl večer, takže jsme se přesunuli do místa ubytování a pokračovali na večeři do místní pizzerie, kde jsme si doplnili energii na večerní ladění soutěžních robotů. V místě ubytování jsme doladili programy, vyzkoušeli další zlepšení, dodělali STOP tlačítka dle pravidel soutěže a spokojeně odešli spát do svých pokojů.

Ráno byl budíček docela brzo, ale už na nás čekala snídaně připravená p. uč. Navrátilem a p. uč. Babkovou. Nabrali jsme dost energie, takže jsme se mohli přesunout do místa soutěže do brněnského VIDA! centra. Po registraci jsme si ve VIDA! centru našli náš stůl pro přípravu robotů a rozložili jsme roboty, notebooky, seznamy rozjížďkových jízd a časové termíny našich 3 týmů. Celkem se v soutěži registrovalo 186 týmů z několika států (kromě ČR i z Polska, Maďarska, ale i Ukrajiny a Ruska) v 7 soutěžních kategoriích. Nás zajímali jen 3 kategorie:

Čára, kde soutěžili Matěj Bláha (1.O), Tomáš Čapek (1.A) a Tomáš Doněk (1.O) a jejich robot rychle jezdící po černé čáře,

Autonomní medvěd, kde soutěžil robot Alice Hanáková (4.O) a robot Jakuba Novotného (4.O), Vojty Miky (4.O) a Matěje Babky, přičemž úkolem robotů je jezdit v hřišti a hledat plyšového medvěda, kterého musí co nejrychleji dopravit na start,

Dálkový medvěd, kde robot Jakuba Novotného (4.O), Vojty Miky (4.O) a Matěje Babky měl stejný úkol jako v soutěži Autonomní medvěd jen roboti nejezdili sami, ale jsou řízeni přes dálkové ovládání (aplikace v mobilu).

Soutěžních týmů byla spousta, časový harmonogram přesný po minutách, takže jsme u hřiště čekali raději několik minut předem, abychom neprošvihli svůj čas na start. První rozjížďky našich robotů na čáře a u autonomního medvěda nebyli podle našich představ, ale další jízdy už byli mnohem lepší. Bohužel konkurence byla veliká, roboti vyšperkovaní a rychlí a nám se ani druhá jízda v soutěži Autonomní medvěd nepovedla, takže jsme zůstali ve velké skupině těch, kteří nedojeli do cíle. Z 38 týmů dovezlo medvěda do cíle jen 8 z nich. Nevadilo, získali jsme spoustu inspirace, jak roboty do příštího roku vylepšit. V kategorii Čára jsme se umístili na 59. místě ze soutěžních 90 týmů, což nebylo špatné. Nejlepšího výsledku jsme dosáhli v kategorii Dálkový medvěd, kde Jakub Novotný zajel čas na dobré 26. místo ze soutěžních 51 týmů.

Během pauzy mezi rozjížďkami jsme si prohlédli a vyzkoušeli zajímavé expozice ve VIDA! centru a podívali jsme se na další kategorii Sprint Lego, kde nejlepší roboti prolétli dráhu 10 m za neuvěřitelné 3 sekundy.

Po ukončení posledních bojů a vyhlášení výsledků už nám nezbývalo než sbalit všechny věci a vyrazit na zpáteční cestu dolů. Zmoženi únavou a novými zážitky někteří část cesty prospali. Celkové pocity z první soutěžní expedice byli dobré, neboť všichni zúčastnění doslali novou inspiraci a motivaci postavit ještě lepší a rychlejší roboty. Těšíme se na nové boje příští rok!

Autor: Petra Babková
Přečteno: 1859x
Vydáno: 6.2.2020



Další články v kategorii

Robosoutěž
Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024