Reformace a protireformace

Ve čtvrtek 12. května na naše gymnázium zavítal vzácný host, katolický kněz, teolog a církevní historik prof. Tomáš Petráček. Studentům a studentkám druhého ročníku pronesl přednášku na téma reformace a protireformace, v níž velmi poutavě představil široký společensko-historický kontext této přelomové dějinné události a její dlouhodobé důsledky. Publikum na přednášce ocenilo zejména, jak profesor Petráček propojoval historii se současnou situací. Na závěr proběhla krátká debata, kde mimo jiné padly otázky ohledně kněžského celibátu či současných vztahů mezi katolíky a protestanty v Česku.

Z ohlasů našich studentů:

"Bylo zřetelně vidět, že přednášející rozuměl tématu, které prezentoval a dokázal zájem přenést i na nás."

"Mně přišla přednáška zajímavá a pěkně podaná, takže jsem se rozhodně nenudila."

"Přednáška pana Petráčka velice obohatila mé znalosti, co se náboženství týče."

"Na přednášce pana Profesora Petráčka o Reformaci církve mě velmi zaujal přednes, který byl podrobný a jistý. Bylo zde zřejmé, že pan Petráček je muž na správném místě a o dějinách našich ale i světových ví opravdu mnoho."

"Přednáška mi přišla zajímavá a nejvíce se mi líbilo přirovnání k dnešní době."

"Zaujalo mě například, jak se obě strany pokoušely vytvářet o té druhé karikatury nebo také srovnávání se současnou situací."

"Myslím si že přednáška byla velmi poučná, dozvěděl jsem se nové a zajímavé informace, také se mi líbilo když pan Petráček přirovnával tehdejší dobu k dnešní době."

Autor: O. Blažek, M. Žitný
Přečteno: 568x
Vydáno: 12.5.2022



Další články v kategorii

Středoškolská odborná činnost
Dějepisný hattrick v kraji !!
Nejlepší dějepis v kraji
Dějepis v praxi
Návštěva Státního okresního archivu ve Strakonicích