Pokud vám někdo tvrdí, že něco nedokážete, říká vám svoje limity, ne vaše.

V životě nikdy nevíte, kam vás vítr zavane a kde se jednou ocitnete. Jednou jste studentem a sedíte ve školním klubu poslouchajíce přednášky a jednou jste přednášejícím před studenty, kterými jste jednou byli vy sami. A přesně takový zážitek dnes zažil Filip Malý, bývalý student našeho gymnázia, ale také účastník expedice pyšnící se světovým rekordem v nejrychlejším výstupu na Kilimandžáro. Právě o tento zážitek se s námi přišel podělit a povyprávět nám nejen o průběhu zdolávání nejvyššího bodu Afriky, Uhuru Peak (5895 m n. m.), ale také celé povídání doprovázel zajímavými radami, zajímavostmi nebo třeba i povedenou dokumentací a krásnými fotografiemi tamního prostředí, které jsme koneckonců mohli spatřit i jako kulisu v závěrečném krátkém dokumentu inspirovaném obyvateli afrického safari.

Pokud rádi cestujete, je dost pravděpodobné, že poznáte i jiné podnebné pásy než prostředí tady u nás. Naše česká expedice dokázala při plnění jednoho ze svých snů vystřídat rovnou čtyři různé vegetační pásy. Že to nic není? Víte, jak velké je naše gymnázium? Tak právě skoro tak jsou velké kusy ledu z ledovce, který roztál právě na Uhuru. A co je to výšková nemoc? Přesně tu se naší expedici podařilo předběhnout ještě dříve, než je stačila dostihnout. Ne nadarmo se totiž můžou pyšnit nejrychlejším výstupem na Kilimandžáro, a to za neskutečných 23 hodin a 12 minut. A aby to bylo ještě napínavější, právě jim byla na začátku dávána pouze 8% šance na vůbec nějaký ten úspěch.

Bojíte se a máte strach při plnění si nějakého svého cíle nebo snu? Nemusíte. Jděte a jděte si je plnit a bojovat, jak by řekl Filip Malý: ,,Pokud vám někdo tvrdí, že něco nedokážete, říká vám svoje limity, ne vaše."

Autor: Michaela Mayerová, 2.C
Přečteno: 489x
Vydáno: 5.2.2024



Další články v kategorii

S gymnáziem na cestách - Afrika
S gymnáziem na cestách - AUSTRÁLIE
Celostátní kolo Zeměpisné olympiády
Beseda o Keni
Mezinárodní Evropská geografická olympiáda