Ostrov Man - Beseda s panem Ianem Cottierem

V úterý 5. října 2021 dostali žáci třetích a čtvrtých ročníků možnost zúčastnit se besedy s významným občanem ostrova Man, panem Ianem Cottierem, který se uvolil strávit dvě vyučovací hodiny s naším žactvem.

Coby bývalý učitel a ředitel střední školy pan Cottier i při svém zasloužilém věku s obdivuhodnou lehkostí vplynul do školního prostředí a naučil naše studenty mnohé o ostrově rychlých motorek, bezocasých koček a jednoho z nejstarších parlamentů na světě.

Za studenty 3. ročníků besedu shrnuje Jan Lelek, 3.C:

Our English conversation lesson on Tuesday 5 October was enriched by the expected visit of Mr Ian Cottier from the Isle of Man. Mr Cottier (a grandfather of one of the grammar school students) prepared a lecture about his homeland. He talked about the Manx history, geography, culture and language. As time went on, some brave students (and teachers) even took the liberty of asking follow-up questions. Thus, we learned about the tailless Manx cat, local motorcycle racing, their favourite meals or Tynwald, the oldest continuous parliament in the world. In the end, the 45-minute lesson went by rather quickly. I would like to thank Ms Brabcová for organising this event for us.

Po dvou besedách měl pan Cottier stále ještě dost energie na to, aby zavítal i do třídy svého vnuka, kde byl vřele uvítán. Studenti poté hodnotili hodinu takto:

“It was fun, quite easy to understand.”

“It was interesting to see a person like us, but from a different place.”

“We never had native speakers in my elementary school, so it was interesting to meet one.”

“He was kind, funny and interesting.”

“It was great, I enjoyed that and could understand everything. There were really surprising things about the Isle of Man. Every single one of us learnt something new.”

Studenti kromě zajímavých informací ocenili i fakt, že panu Cottierovi krásně rozuměli, není divu, dlouhé roky pracoval pro Radio Manx, umění mluveného slova mu tedy rozhodně není cizí.

Za jednu vyučovací hodinu jsme se dozvěděli sice mnohé, ale ukázalo se, že by se o ostrově Man dalo povídat ještě mnohem déle, a to ani nepřišla řeč na charitativní a dobrovolnickou činnost našeho pana přednášejícího, činnost, za niž dostal nejvyšší ocenění parlamentu ostrova Man.

Jelikož ale pan Cottier projevil ochotu stavit se u nás ve škole i příští rok, můžeme se snad těšit na pokračování besedy s touto inspirativní osobností. Velké poděkování za toto setkání patří panu Cottierovi a jeho rodině.

 

Autor: Jan Lelek, 3.C
Přečteno: 812x
Vydáno: 5.10.2021



Další články v kategorii

Evropský parlament mládeže (EYP): Z Ostravy na mezinárodní zasedání
Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku