Okresní kolo ChO kat. D

7. března 2023 se na našem gymnáziu konal 59. ročník okresního kola Chemické olympiády kategorie D. Tato kategorie je určena pro žáky 8. a 9. tříd základních škol a příslušných ročníků víceletých gymnázií.

Soutěž se jako tradičně skládala ze dvou částí. V teoretické části museli účastníci během 90 minut vyřešit 5 úloh popsat chemické děje rovnicemi, provést chemický výpočet a předvést i znalosti z anorganické chemie. Druhá část soutěže probíhala v chemické laboratoři. Byla také časově ohraničena 90 minutami. Mladí chemici měli v prvním úkolu zjistit přítomnost bílkovin v deseti připravených vzorcích potravin (v mléce, v tvarohu, v jablečné džusu…), v druhém úkolu museli sestavit podle nákresu patřičnou aparaturu a po tepelném rozkladu  cukrářského droždí dokázat přítomnost amoniaku a oxidu uhličitého.

Nejlépe si vedli žáci Základní školy Dukelská Strakonice. Ti v soutěžním klání obsadili první a druhé místo. Naši školu reprezentovalo pět žáků z tercie a kvarty. Nejlépe si vedl Štěpán Král z tercie, který obsadil 3. místo. DDM Strakonice připravil pro první tři soutěžící pěkné ceny.

Zprávu vypracovala D. Míková, garant okresního kola ChO kategorie D

Autor: Ing. Dagmar Míková
Přečteno: 569x
Vydáno: 7.3.2023



Další články v kategorii

Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze
Hodina moderní chemie