Národní kolo chemické olympiády, 59. ročník

Ve dnech 30. 1. až 2. 2. se sešlo 60 nejlepších studentů středních škol z celé České republiky v Praze na VŠCHT, aby si poměřili své teoretické i praktické schopnosti v chemii. Soutěž byla rozdělena do dvou kategorií. Kategorie A byla určena pro studenty gymnázií a kategorie E pro studenty středních průmyslových škol se zaměřením na předmět chemie. Do kategorie A bylo vybráno z krajských kol 45 nejlepších soutěžících. V kategorii E soutěžilo 15 studentů. Obě kategorie se od sebe lišily tím, že studenti středních chemických či potravinářských škol začali o den dříve a měli o jednu praktickou úlohu více.

Soutěž byla slavnostně zahájena v pondělí odpoledne na Staroměstské radnici v Brožíkově sále rektorem VŠCHT a zástupci sponzorských organizací - ÚOCHB Praha, ORLEN Unipetrol. V následujících dnech již probíhala vlastní soutěž. První den museli. soutěžící během čtyř hodin vyřešit úlohy z anorganické, organické a fyzikální chemie a biochemie. V odpoledních hodinách měli pak příležitost navštívit Ústav jaderného výzkumu v Řeži u Prahy nebo Ústav organické chemie a biochemie v Praze. Druhý den následovala praktická část, kde soutěžící během pěti hodin prováděli organickou syntézu. Po odpočinku měli večer možnost navštívit přednášku na téma viry. Ředitel ÚOCHB prof. RNDr. Jan Konvalinka, CSc. zavzpomínal na práci profesora Antonína Holého v oboru virologie a jeho význam v boji s nemocí AIDS. Na jeho práci bylo navázáno při vývoji léčiv pro boj s pandemií Covid-19.

Výsledky soutěže byly vyhlášeny v dopoledních hodinách posledního dne v Respiriu VŠCHT. Družstvo Jihočechů, které jsem doprovázela, dopadlo následovně. Tadeáš Grabic z Gymnázia Jírovcova z Českých Budějovic obsadil 2. místo, na 13. místě se umístil Filip Holeček ze septimy našeho gymnázia. Oba postoupili do užšího výběru pro mezinárodní kolo IChO, které se letos koná ve Švýcarsku. Další tři soutěžící se stali úspěšnými řešiteli ústředního kola ChO v kategorii A. V kategorii E měl Jihočeský kraj dva zástupce ze SŠO z Českých Budějovic, ti obsadili 13. a 15. místo.

Filipovi i Tadeášovi držím palce, aby se probojovali v dalších dvou přípravných kurzech mezi čtyři nejlepší soutěžící do mezinárodního kola ChO konané ve Švýcarsku.

Autor: Ing. Dagmar Míková
Přečteno: 597x
Vydáno: 2.2.2023



Další články v kategorii

C6H12O6 → 2 CH3CH2OH + 2 CO2
Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze