Krajské kolo chemické olympiády kategorie A v Českých Budějovicích

Dne 3. 12. 2021 se naši studenti Jakub Janáč a Filip Holeček zúčastnili krajského kola chemické olympiády kategorie A v Českých Budějovicích. V konkurenci dalších jihočeských gymnázií se jim povedlo obsadit první dvě místa. Postřehy a zkušenosti, které nabrali během soutěže, nám popsali v následujícím textu.

Byla to opravdová výzva – tato kategorie je už určena pro ty, co to s chemií myslí vážně. Museli jsme se nejprve prokousat tlustými svazky doporučené literatury. Celou dobu nám však byly nápomocny naše chemikářky, které nám rády pomohly zorientovat se v nelehkých tématech. Po intenzivní přípravě jsme postupně prošli kolem domácím a školním a stanuli na prahu kola krajského.

To se konalo na Zemědělské fakultě Jihočeské university v Českých Budějovicích. Na místo konání jsme přijeli plni očekávání a zároveň napětí a nervozity. Naše znalosti byly prověřeny sérií testů z anorganické, organické, fyzikální chemie a biochemie. Soutěž dále pokračovala praktickou částí, kde jsme již tradičně v laboratořích prováděli titraci a netradičně TLC analýzu. Druhý den jsme se dozvěděli výsledky, které nás více než potěšily.

Cesta do krajského kola byla vskutku náročná, ale zároveň i zábavná a poučná. A taková je i chemie – těžká, ale krásná zároveň.

Autor: Jakub Janáč
Přečteno: 676x
Vydáno: 3.12.2021



Další články v kategorii

Hodina moderní chemie
Student našeho gymnázia bojuje o postup do mezinárodního kola ChO
Exkurze do Pivovaru Strakonice
Chemická exkurze
Hodina moderní chemie