EYP: POTKALI SE U KOLÍNA aneb NÁRODNÍ VÝBĚROVÁ KONFERENCE EVROPSKÉHO PARLAMENTU MLÁDEŽE

Ve čtvrtek 23. března 2023 se čtyři studenti strakonického gymnázia – Jan Antoš ze 3.B, Karolína Bejčková z 2.A, Eliška Brabcová a Alena Kalbáčová ze septimy – sešli v Kolíně, aby reprezentovali školu na anglickojazyčné 25. národní výběrové konferenci Evropského parlamentu mládeže (European Youth Parliament, více informací na www.eyp.cz).

Na místo konání jsme se dostávali postupně, protože Jan Antoš a Eliška Brabcová ve stejný den reprezentovali školu v krajském kole konverzační soutěže v anglickém jazyce a Alena Kalbáčová se účastnila koncertu se souborem ZUŠ Strakonice.

Po náročném dni teambuildingu jsme se konečně setkali na zahajovací ceremonii, kde jsme vyslechli proslovy členů poroty a prezidenta konference, jehož projev trval rekordních 45 sekund. Následovala dlouho očekávaná Global Village, kde každá delegace prostřela stůl a servírovala tradiční jídla přiděleného státu. V naší řecké vesnici nesměla chybět baklava, okurky plněné řeckým salátem ani mandlové cukroví. Najedení a spokojení jsme se vrátili do budovy SOŠ a SOU informatiky a spojů, jež nám štědře propůjčila své prostory, včetně jedenácti pater internátních pokojů.

Po osvěžujících šesti hodinách spánku a snídani přišel čas vydat se do přidělených učeben na první den tzv. práce v komisích (jež simulují práci jednotlivých výborů v Evropském parlamentu). Úkol pro tento den byl jasný – napsat úvodní část rezoluce a představit hlavní problémy, které má řešit. V našich případech to byla témata nesprávného užívání léků, platových rozdílů mezi muži a ženami, útlaku tisku a resocializace vězňů.

Jak si jistě dokážete představit, přemýšlet o těchto věcech je náročné. Proto členové poroty neváhali a několikrát za den vtrhli do učeben, aby delegáty probudili správně načasovanými „energizery“ v podobě her či „just dance“. Večer se komise přesunuly do restaurací, aby si mohly oddechnout od obtížných diskusí a v přátelském duchu se navečeřet. Jakožto zodpovědní mladí lidé jsme po návratu na internát prokonverzovali zbytek večera a na spánek přišel čas až před půlnocí.

Druhý den práce v komisích byl zasvěcen řešení připravených problémů. Když se nám je zadařilo dát dohromady, byly dále na programu workshopy o organizování konferencí. Po takto vyčerpávajícím dni jsme dostali možnost pobavit se na rozlučkové párty, kde se tentokrát kromě hitů jako Nonstop hrály také česká polka a klasický waltz. K našemu zklamání probíhal večírek v až moc poklidném duchu, a tak jsme se přesunuli zpět do budovy internátu a dlouho klábosili, poněvadž noc byla ještě mladá. Změna času nám nehrála do karet a tak, přestože jsme šli spát v jednu hodinu, bylo spánku nedostatek, pouhé čtyři hodiny.

Poslední den ráno jsme zabalili kufry a se zavazadly prošli půl Kolína. Následujících devět hodin bylo věnováno závěrečnému valnému shromáždění (General Assembly), kde každá komise obhajovala svou rezoluci. Můžeme s potěšením oznámit, že i přes mozek pracující pouze na čtyřech hodinách spánku a nedostatku kofeinu byly všechny naše rezoluce schváleny.

Po závěrečné řeči, tentokrát delší než 45 sekund, společném zpěvu Lennonovy Imagine (neoficiální hymny EYP) a srdceryvném loučení s našimi komisemi se strakonická delegace stále ještě v oblecích dostala na kolínské nádraží. Se zaslouženým redbullem v ruce a spánkovým dluhem jsme bezpečně dorazili do Strakonic okolo desáté.

Všeho všudy jsme se shodli, že i přes vysokou míru stresu to byla zkušenost, kterou bychom za nic nevyměnili. Poznali jsme nové přátele, procvičili si angličtinu a naučili se vidět skutečnosti z různých perspektiv. Za podporu (jak finanční, tak ve formě studijního volna) děkujeme vedení školy a Nadačnímu fondu Gymnázia Strakonice.

Autor: Eliška Brabcová, septima
Přečteno: 896x
Vydáno: 26.3.2023



Další články v kategorii

Evropský parlament mládeže (EYP): Z Ostravy na mezinárodní zasedání
Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku