Exkurze do Avastu a Microsoftu

Dne 18. 12. 2019 jsme se seminářem IVT vyrazili do vánoční Prahy. Naším cílem však nebyly ani vánoční trhy, ani nakupování dárků na poslední chvíli (ale i to se při troše snahy dalo stihnout). My jsme přijeli okouknout dvě firmy, které jsou obě špičkami ve svém oboru, Avast a Microsoft.

Naší první zastávkou byly prostorné kanceláře Avastu, které jsme si po krátké, ale poučné přednášce prohlédli. Avast je česká nadnárodní společnost, založená v roce 1988 Pavlem Baudišem a Eduardem Kučerou, jejímž úkolem je zajišťovat bezpečnost našich notebooků, tabletů a telefonů a chránit je před všemi možnými viry. Od roku 2015 má Avast přes 230 milionů aktivních uživatelů, a pokud nejste jedním z nich, tak si pospěšte se uživatelem stát.

Vybavení prostor Avastu i Microsoftu jistě nejednoho z nás motivovalo dávat o hodinách IVT větší pozor, abychom si i my mohli užívat videoher, fotbálku nebo kulečníku v pracovní době. Kávovary, automaty na pití, zdravé i nezdravé svačinky nás sice příjemně překvapily, ale nebyly zdaleka tím nejzajímavějším. Co nám vyrazilo dech, bylo nahrávací studio, posilovna a školka pro děti zaměstnanců.

Po krátké přestávce na občerstvení jsme pokračovali do budovy Microsoftu, kde nás čekala už o něco delší přednáška, která nás všechny zaujala natolik, že jsme si ji díky našim zvídavým dotazům ještě prodloužili.  Týkala se především toho, co všechno lze vykouzlit v prezentaci PowerPointu jen pomocí přechodů, spolupráce učitelů a žáků v programu Microsoft Teams a také třeba toho, jak do výuky chemie i jiných předmětů zapojit Minecraft.

I tady jsme vyrazili obhlédnout jejich zázemí. Oproti Avastu zde bylo několik věcí posunutých ještě na jiný level. Například žádný ze zaměstnanců neměl své pevně dané pracovní místo (ani ti největší z největších). Každý přišel do práce a usadil se, kde se mu zrovna ten den zalíbilo. A dokonce ani nemusel do práce přijít, nikdo v Microsoftu nemá přesně stanovenou pracovní dobu a může pracovat klidně z domu, když mu to jeho náplň práce dovoluje. Posledním bodem byla zastávka na střeše budovy, která je určená k pořádání oslav a grilování. Myslím, že někteří z nás už si sami sebe představovali na nějakém takovém večírku, jak si přiťukávají s Billem Gatesem.  

Nebudeme ovšem předbíhat. Po prohlídce jsme všichni nasedli zpět do autobusu a vraceli se zpátky do Strakonic. Tímto bychom chtěli poděkovat oběma firmám, že nám umožnily nahlédnout do jejich moderních kanceláří a dozvědět se o nich něco navíc. Největší poděkování však patří našemu pedagogickému dozoru, panu učiteli Šambazovi a panu učiteli Hajdekrovi, že exkurzi zprostředkovali a absolvovali ji s námi.

Autor: Markéta Jánská
Přečteno: 1405x
Vydáno: 18.12.2019



Další články v kategorii

Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024
Velké Finále Robosoutěže SŠ 2023