Evropský parlament mládeže (EYP): Z Ostravy na mezinárodní zasedání

Ve dnech 21. až 24. března 2024 se dvě naše studentky, Karolína Bejčková ze 3.A a Viktorie Macáková ze sexty, účastnily národní výběrové konference Evropského parlamentu mládeže, kam postoupily z listopadového regionálního zasedání v Plzni. Národní kolo se letos konalo až v daleké Ostravě.

Na této studentské konferenci, která se odehrává výhradně v anglickém jazyce, středoškoláci z celé ČR ve svém výboru (komisi) podobně jako v Evropském parlamentu řeší některý z aktuálních problémů a snaží se přesvědčit ostatní, aby pro jejich návrhy (rezoluci) hlasovali. Kája se ve své komisi zabývala zásadní otázkou, jak přistoupit k dalšímu rozšiřování Evropské unie a jak by to ovlivnilo její fungování. Viki se věnovala problému kulturních artefaktů, které skončily v muzeích jiných zemí způsobem, jenž se dnes může jevit jako problematický. V pondělí ráno, po pozdně večerním návratu z Ostravy předchozího dne, navíc ještě vyrazila reprezentovat naši školu v krajském kole konverzační soutěže v anglickém jazyce, kde obsadila osmé místo.

Tento rok se našim delegátkám dařilo a obě postoupily na mezinárodní zasedání v některé z evropských zemí (místo a termín si budou moci zvolit samy). Gratulujeme k tomuto skvělému úspěchu!

Podrobné reportáže o průběhu zasedání Evropského parlamentu mládeže jste si mohli přečíst již několikrát, naposledy v listopadu po plzeňském zasedání. Tentokrát doporučím ke zhlédnutí video ze zasedání (Session Video) na tomto odkazu: eyp.cz/en/events/ova24/gallery

Za podporu děkujeme vedení školy a Nadačnímu fondu Gymnázia Strakonice.

Autor: Markéta Jansová
Přečteno: 120x
Vydáno: 24.3.2024



Další články v kategorii

Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku
EYP: Evropský parlament mládeže aneb Osmdesátkové oblečení a deficit spánku