Evropský parlament mládeže (EYP): Regionální výběrová konference v Táboře 2019

Od pátku do neděle (1. – 3. listopadu 2019) diskutovalo v Táboře 80 středoškoláků z celé ČR o aktuálních evropských i globálních problémech a pokoušeli se společně navrhnout řešení. Tato studentská konference probíhala jako vždy výhradně v angličtině pod vedením zahraničních „chairů“ (tj. předsedů jednotlivých komisí). Více informací o akcích této studentské neziskové organizace najdete na www.eyp.cz.

Z řad našich studentů se tentokrát jako soutěžící zúčastnil Jakub Polák (3.B), který se nenechal odradit tím, že se akce konala během ředitelského volna a víkendu. Ve své komisi (FEMM) se zabýval situací žen bez domova. Většina témat letošního zasedání se týkala životního prostředí, klimatické změny a ochrany krajiny. Až proběhne druhá regionální konference v Uherském Hradišti, Jakub se dozví, zda se mu podařilo postoupit do národního kola.

Jedním ze dvou hlavních organizátorů celé akce byl Adam Palivec (oktáva), který se přípravě zasedání věnoval téměř rok a sepsal pro vás příspěvek o tom, co takové „HOing“ (= head organising) vlastně obnáší.

Studentům děkujeme za reprezentaci Gymnázia Strakonice a vedení školy a Nadačnímu fondu za podporu.

„HOing“ aneb Jaké je to být hlavní organizátorem?

Adam Palivec, oktáva

Celé to začalo v prosinci 2018, kdy jsme s kamarádem Davidem začali psát obsáhlou přihlášku na post hlavních organizátorů (head organisers) pro nadcházející ročník Regionálních výběrových konferencí Evropského parlamentu mládeže v ČR. Bylo to zajímavé pracovní okořenění Vánoc, které mělo po Novém roce pozitivní vyústění. Obdrželi jsme email s radostným oznámením – měli jsme to být právě my, kdo připraví čtyřdenní konferenci pro 150 lidí od A až po Z. Jako hostitelské město jsme si vybrali Tábor a termín stanovili na začátek listopadu. Věděli jsme, že od teď máme zhruba 11 měsíců na přípravu velmi komplexního projektu.

První měsíce příprav se nesly v duchu zajišťování finančních prostředků. Jak čas plynul, postupně jsme začali s průzkumem míst, kde by se naše konference mohla potenciálně odehrávat. To obnášelo hodně schůzkování, volání a psaní. Později se přidalo pořádání výběrových řízení na další zahraniční facilitátory konference jako např. žurnalisty, porotu nebo akademický tým. Přibližně 3 měsíce před konferencí jsme si na pomoc pořídili svůj vlastní organizační tým. Tito organizátoři nám pomáhali dotahovat konkrétní aspekty zasedání a z nás se tak stali „manažeři na zkoušku“.

Bylo neskutečně odměňující vidět pak všechny o prvním listopadovém víkendu na jednom místě, jak společně debatují o environmentálních tématech. Pro mě osobně se jednalo o životní zkušenost – naučil jsem se dlouhodobě plánovat, pracoval jsem s poměrně velkým rozpočtem a také si vyzkoušel mentoring a manažerskou práci. Zní to jako něco, co byste chtěli zkusit? Pak bych vás rád vybídl k participaci v této organizaci, zprvu jako soutěžící, později jako organizátoři. Pro mě osobně se jedná o prostředí, které neustále nabízí nové příležitosti k osobnímu rozvoji. EPM v ČR určitě naplňuje své motto, kterým je “Empowering youth”.

Autor: Mgr. Markéta Jansová
Přečteno: 1305x
Vydáno: 3.11.2019



Další články v kategorii

Evropský parlament mládeže (EYP): Z Ostravy na mezinárodní zasedání
Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku