Evropský parlament mládeže aneb Šest studentů a sedm hodin spánku

V pátek 2. prosince 2022 se šest studentů Gymnázia Strakonice – Jan Antoš ze 3.B (z technických důvodů často zmiňován jako Arnošt nebo Anošt), Karolína Bejčková z 2.A, Eliška Brabcová, Eliška Hromádková, Alena Kalbáčová (všechny ze septimy) a Magda Tuháčková z kvinty – sešlo na nádraží, aby reprezentovali naši školu na dvanácté regionální výběrové konferenci Evropského parlamentu mládeže (European Youth Parliament) v Českých Budějovicích. Jde o studentskou debatní konferenci, která probíhá výhradně v anglickém jazyce. Po skoro dvou hodinách cesty vlaky a autobusy jsme se konečně dostali na internát, kde jsme měli být ubytovaní.

Po odevzdání kufrů jsme se spolu s dalšími sto padesáti lidmi přesunuli do parku, abychom na sebe mohli v rámci teambuildingu ve sněhu křičet „Yo! My name is Joe!“ a volat skoro kultovně znějící fráze. Dle našeho názoru bylo úkolem aktivity zvané General Teambuilding ztrapnit všechny delegáty, jak jen to bylo možné, a prolomit tak ledy.

Když organizátoři rozhodli, že veřejného pohoršení už byl dostatek, byli delegáti rozděleni do svých komisí vedených jedním předsedou (chairperson) a pokračovali s přesunem do příjemně vytopené budovy SPŠS Resslova. Zde dostala každá komise přidělenou učebnu a pokračovala v utužování vztahů.

Ten samý večer jsme vyslechli proslovy členů poroty, prezidentky konference, organizátorů a prezidenta EYP České republiky. Následovala dlouho očekávaná Eurovillage, kde každá delegace prostřela stůl a servírovala tradiční jídla přiděleného evropského státu. V naší polské vesnici nesměly chybět pirožky na slano i na sladko, dva druhy bramboráčků, tvarožník a zapékanky. Najedení a spokojení jsme se odebrali do pokojů a konečně usnuli okolo půl jedné.

Druhý den nás čekalo brzké vstávání a deset minut na snídani, než přišel čas se přesunout zpět do SPŠS Resslova, kde každá komise pracovala na řešení přidělených témat. Strakonická delegace byla rozdělena do komisí zabývajících se digitalizací, důsledky nadužívání plastů, pomocí neslyšícím, dopadem spotřeby alkoholu na společnost, dezinformacemi a diskriminací žen ve sportovním prostředí. Večer jsme pak dostali příležitost ptát se na otázky českých členů Evropského parlamentu. Po této debatě jsme narychlo poskládali mafiánský převlek z věcí, které jsme měli s sebou, a přesunuli se na rozlučkovou párty. Okolo jedné hodiny ráno jsme se konečně dostali na pokoje a usnuli asi v půl třetí.

Poslední den nás čekalo valné shromáždění (General Assembly), kde každá komise přednesla řešení svého problému a ostatní v něm hledali chyby. O každém návrhu se následně hlasovalo a můžu s potěšením prohlásit, že i přes čtyři hodiny spánku a mozek pracující pouze na Redbullech byly všechny naše návrhy schváleny.

Po závěrečné řeči, společném zpěvu Lennonovy Imagine a srdceryvném loučení s našemi komisemi se strakonická delegace stále ještě v oblecích dostala na zaslouženou večeři v McDonald’s a bezpečně nasedla do vlaku zpět domů.

Všeho všudy jsme se shodli, že nedostatek spánku a času na jídlo by nás od této zkušenosti neodradil. Skvěle jsme se bavili, procvičili si angličtinu, našli nové přátele a naučili se vidět věci z různých perspektiv.

Autor: Eliška Brabcová, septima
Přečteno: 1312x
Vydáno: 2.12.2022



Další články v kategorii

Gymstr ETC - THE DOLLAR
Gymstr speaks English
Rise program
Uzávěrka ke zkouškám Cambridge English - leden 2024 v Českých Budějovicích a v Písku
EYP: Evropský parlament mládeže aneb Osmdesátkové oblečení a deficit spánku