Dějepisná soutěž gymnázií v Chebu 2019

Ve kterém roce podnikl Vladimír Remek svůj kosmický let na orbitální stanici Saljut 6? V roce 1978 byla v Československé televizi premiéra oblíbeného seriálu scénáristy Jaroslava Dietla. Jaký byl jeho název? Který západní stát již 2. prosince 1989 jako první zrušil vízovou dohodu pro československé občany? Kdo vymyslel termín „sametová revoluce“? Kde se 25. března 1988 uskutečnila tzv. Svíčková demonstrace? Za kolik průměrných měsíčních platů bylo možné v roce 1989 zakoupit Škodu Favorit? Jaká jsou křestní jména legendárních hokejových bratrů Šťastných, kteří postupně odešli do NHL?

Na všechny tyto otázky jsme hledali odpovědi 21. listopadu na dějepisné soutěži v Chebu. Po měsících příprav pod vedením paní učitelky Klichové a pana učitele Hrušky a po úspěšném zdolání krajského kola jsme se ve středu 20. 11. vydali na cestu reprezentovat naše gymnázium. Náš dějepisný tým ve složení Lucie Bergerová (4. A), Markéta Jánská (4. B) a Viktor Kučera (4. C) svěřil své životy řidičskému umu pana učitele Hrušky a za pár hodin jsme, již mírně znavení snahou našeho pedagogického doprovodu nacpat do nás na poslední chvíli co nejvíce znalostí, vystupovali ve Františkových Lázních. Po vydatné večeři, příjemné procházce po lázeňské kolonádě a dlouhém spánku jsme se přesunuli do Chebu, kde na nás už čekaly připravené úkoly a silná konkurence.

Tématem letošního ročníku bylo Československo v letech 1978 – 1992. Což pro naše rodiče a prarodiče není pouhou historií, kterou se učí z knížek jako my, nýbrž realita, ve které žili. O to byla příprava a následné úkoly těžší pro nás. A vy si také můžete osvěžit svou paměť a odpovědět na úvodní otázky.

Nakonec se nám ve finálovém kole v konkurenci 75 českých a slovenských gymnázií podařilo vybojovat krásné 17. místo a my se vrátili na strakonické gymnázium obohaceni o pár kilo historických knih a nezměrné množství (ne)důležitých znalostí. Kolik lidí se může chlubit tím, že dokáže vyjmenovat všechny penalty, které vstřelili naši fotbalisti na Mistrovství Evropy v roce 1980, zná slova všech písniček od Hany Zagorové a ví, kolik piv si mohl člověk koupit za průměrný měsíční plat v roce 1989?

Naše velké díky patří paní učitelce Klichové, která s námi strávila nepočítaně hodin ve svém volném čase, natloukla nám do hlavy veškeré informace a vždy nás bohatě pohostila, a panu učiteli Hruškovi, našemu expertovi přes spisovatele, sportovce a zpěváky, jejichž písně nám v případě potřeby vždy ochotně zanotoval.

Správné odpovědi na otázky: 1)1978, 2) Nemocnice na kraji města, 3) Rakousko, 4) zahraniční novináři pro její nenásilný průběh, 5) v Bratislavě, 6) 28 platů, 7) Marián, Peter a Anton Šťastní.

Autor: Markéta Jánská, 4. B
Přečteno: 1714x
Vydáno: 21.11.2019



Další články v kategorii

Středoškolská odborná činnost
Dějepisný hattrick v kraji !!
Nejlepší dějepis v kraji
Dějepis v praxi
Návštěva Státního okresního archivu ve Strakonicích