3 x krajské vítězství dějepisu

Dějepisný "hattrick" se v tomto týdnu povedl našim studentům v krajských kolech dějepisných soutěží:

V pondělí 4. 4. obsadil Libor Staněk (4.B) v kategorii II. (střední školy) první místo s postupem do republikového finále. Jakub Novotný (6.O) získal rovněž úctyhodné 6. místo a Jan Lelek (3.C) 12. místo. Tématem letošního ročníku dějepisné olympiády (DDM), na které se chlapci pečlivě připravovali, byla "Šlechta v evropských dějinách 1648-1948". Libor, kterému dále držíme palce, bude k tomuto tématu připravovat do ústředního kola ještě vlastní seminární práci o vybraném šlechtickém rodu z našeho regionu.

V úterý 5. 4. vyhrála naše studentka Barbora Kunešová (kvarta) svoji I. kategorii (II. stupeň ZŠ a víceletá gymnázia, DDM) a rovněž postupuje do republikového finále. Tématem byla "Šlechta v proměnách času - od středověku do roku 1648). K tomuto tématu bude také pro republikové finále zpracovávat seminární práci o regionálním šlechtickém rodu.

A ve středu 6. 4. vyhrálo družstvo ve složení Jakub Wolfschläger (7.O), Vítek Houška (7.O) a Jan Řezanka (3.A) krajské kolo letošní "Dějepisné soutěže gymnázií" zaměřené letos na období druhé světové války. Republikové finále čeká toto naše družstvo v listopadu.

Tento strakonický "dějepisný hattrick" vzbudil nemalé ohlasy nejen v Jihočeském kraji. K mimořádnému úspěchu jsme našim studentům pogratulovali a podpoříme je maximálně také v přípravě na republiková kola.

Hodně štěstí všem!

Autor: M. Žitný
Přečteno: 972x
Vydáno: 7.4.2022



Další články v kategorii

Nejlepší dějepis v kraji
Dějepis v praxi
Návštěva Státního okresního archivu ve Strakonicích
Dva dějepisné úspěchy v republice
Reformace a protireformace