24 hod. s FFUK

V září vyhlásila Filozofická fakulta Univerzity Karlovy další ročník 24 hod. s FFUK. Jedná se o středoškolské stáže, v nichž každý účastník stráví v období od října do ledna na fakultě právě 24 hodin, které si sám rozvrhne dle vybraných seminářů a přednášek. Po výběrovém řízení probíhajícím na základě motivačních dopisů jsem se tohoto programu účastnila pod záštitou Ústavu českého jazyka a teorie komunikace.

V Praze jsem strávila tři listopadové dny a při výběru předmětů jsem měla skutečně šťastnou ruku, protože jsem si z každé návštěvy odnášela něco, nad čím jsem mohla přemýšlet nebo novou informaci. Mnou zvolené předměty byly mimo jiné Kultura a politika, Základy psychologie, Česká undergroundová literatura nebo například Psycholinguistics, což byl seminář v angličtině. Podívala jsem se také na Akademii věd, konkrétně do Jazykové poradny.

A protože zajímavé informace a poznatky by se měly šířit, rozhodla jsem se, že s Vámi budu sdílet několik z faktů, které si odnáším.

  1. V roce 1954 Bohumil Říha napsal Honzíkovu cestu, jejíž obsah byl ideologicky agitační, i když cílovou skupinou byly děti. O několik let později (už po autorově smrti) byla tato kniha upravována, aby více odpovídala novému režimu. Některé části, kdy se například Honzík ptá, co znamená „družstevní“ se přepsat tak, aby dávaly smysl, nepodařilo.
  2. Americká vláda se kdysi snažila vycvičit holuby, kteří měli udržovat klikáním zobáku na tlačítko rovnováhu letounu. I když do tohoto projektu vložila velké finanční prostředky, nikdy se v praxi neuskutečnil, protože byl vynalezen počítač. Zvířata obecně jsou však jinými způsoby v armádě využívána nadále.
  3. Pojem dítě se začíná vyskytovat až přibližně od 20. století. Do té doby bylo dítě bráno jako malý dospělý člověk a bylo s ním tak i zacházeno.

 

Závěrem bych chtěla mladším studentům tento program vřele doporučit. Je to dobrá příležitost vyzkoušet si aspoň na pár hodin nějaký obor, zorientovat se v systému (ale i třeba v budovách fakulty) a setkáte se zde s velmi ochotným a přátelským přístupem.

Autor: Zuzana Vodáková
Přečteno: 1018x
Vydáno: 27.11.2019

Další články v kategorii

Školní exkurze – Staroměstské radnice, Prašná brána a Česká národní banka
Přednáška o činnosti Probační a mediační služby
Jak a proč se stát advokátem
Simulace zasedání Rady bezpečnosti
Pražský studentský summit