Výroční zasedání EUREGIO

V úterý 22.03.2022 se po dvouleté pandemické pauze konalo nedaleko bavorského města Freyung výroční zasedání zástupců bavorských a českých gymnázií – účastníků projektu EUREGIO, v rámci kterého je již od roku 1996 zájemcům z řad českých studentek a studentů umožněno studium ve 3. ročníku na bavorských gymnáziích. Projekt je i přes pandemické překážky i nadále finančně podporován ze strany Bavorské státní kanceláře a Německo-českého fondu budoucnosti tím, že investuje do stipendií českých studentů na bavorském území.

Chtěla bych se s Vámi tímto podělit o své nadšení z úterního jednání, během kterého jsem intenzivně vnímala nasazení a obdivuhodnou aktivitu všech kolegyň a kolegů vyvíjenou pro společnou věc. Jde o motivaci a společnou podporu našich dětí v jejich zdokonalování znalostí cizích jazyků (zejména němčiny, latiny, ale i angličtiny, španělštiny či dalších cizích jazyků z učební nabídky bavorských gymnázií), v jejich poznávání kultury našich přímých sousedů (i v rámci společných výletů do Pasova, Mnichova, Berlína), v jejich navazování a utužování dobrých vztahů na celý život v rámci hostitelských rodin, zejména s novými spolužáky. Studentky a studenty našeho gymnázium zastupovala v projektu EUREGIO a po mnoho uplynulých let skvěle motivovala k účasti na výměnných pobytech paní kolegyně Mgr. Anna Hlavová. Naše studentky a studenti vždy úspěšně absolvovali výměnné studijní pobyty, někteří na bavorských gymnáziích dokonce složili maturitu a pokračovali i ve studiu na německých vysokých školách či univerzitách.

Délka studijního pobytu činí osm a půl měsíce a bavorské výše zmíněné instituce financují na jednoho hostujícího českého žáka za jeho pobyt celkem 5.000 EUR. Chtěla bych proto znovu oslovit rodiče studentů druhých ročníků o zvážení vyslání svých dětí ke studiu 3. ročníku ve školním roce 2022/23 do Bavorska. Stále je do konce března možnost podat přihlášku.

Nejlepší metodou aktivního učení cizího jazyka je bezesporu pobývání v cizojazyčném prostředí. K tomu nabízí projekt EUREGIO Vašim dětem ideální příležitost.

„Wie viele Sprachen du sprichst, sooft mal bist du Mensch.“ (J.W. von Goethe)

Odkaz na EUREGIO:

https://www.euregio.bayern/wir-ueber-uns/info-cesky/

Autor: Mag.phil. Lenka Šampalíková
Přečteno: 690x
Vydáno: 22.3.2022

Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
S gymnáziem na cestách
Výzva - Gymstr Jazz