Výlohy ve Strakonicích ožily uměním

Vedle nabídky cestovních kanceláří se vyjímají básně, poblíž obchodu s potravinami zase obrazy. Ve Strakonicích ožívají výlohy pod taktovkou studentů místního gymnázia, konkrétně těch, kteří připravují magazín Grafoman.

„Přišla jsem, abych vyjádřila podporu skvělé myšlence a hlavně aktivitám našich studentů,“ komentovala učitelka místního gymnázia Zuzana Kostková před mřížemi průjezdu kavárny na strakonickém náměstí. Právě tady se totiž konají koncerty v rámci akce Oživujeme výlohy. Strakoničtí studenti pořádají akci Oživujeme výlohu na podporu místních umělců a obchodníků Strakoničtí studenti pořádají akci Oživujeme výlohu na podporu místních umělců a obchodníků Strakoničtí studenti pořádají akci Oživujeme výlohu na podporu místních umělců a obchodníků Strakoničtí studenti pořádají akci Oživujeme výlohu na podporu místních umělců a obchodníků

„Výtvarná díla a poezie jsou za výlohou, a proto se i koncert přesunul za mříže do průjezdu. Je tady velká výhoda v tom, že na hudebníky bude i přes mříže skvěle vidět,“ potvrdila za organizátory Julie Šišková.

Akce má za úkol hlavně oživit město kulturou. A nejen to. „Dlouhodobá situace umělců, majitelů obchodů a restaurací není uspokojivá. Cítili jsme, že kultura je pro společnost důležitá, a chtěli jsme její důležitost vyzdvihnout právě i touto akcí a zároveň podpořit místní podniky a také přinést do této doby alespoň trochu radosti,“ vysvětlila organizátorka Barbora Kůtová.

Kromě koncertů si lidé mohli poslechnout i autorské čtení básníka Michala Štěpánka. A texty různých žánrů najdou také ve výlohách v centru města. „Bude k vidění výstava autorských textů, poezie i prózy. Jsou to začínající autoři, ale i ti, kteří už publikují v literárních magazínech a připravují sbírky. Pak tam máme výtvarná díla, fotografie, různé techniky,“ uvedla Zuzana Vodáková.

Akci ocenil i jeden z vystavujících výtvarníků, Libor Staněk. „Myslím si, že to je skvělá akce, protože pomáhá malým obchodníkům i místním umělcům, aby se trochu zviditelnili a lidé viděli, že tvoří, i když ta doba je taková, jaká je,“ řekl. Obrazy, básně i další umělecké texty můžou lidé ve výlohách obchodů v centru Strakonic potkávat do 7. května.

Zdroj

Přečteno: 1086x
Vydáno: 5.5.2021



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
S gymnáziem na cestách
Výzva - Gymstr Jazz