V papučích za hospic

Ve čtvrtek 6. října dopoledne se dvě naše třídy - 2.A a 2.B - se svými třídními profesorkami věnovaly tématu hospicové péče.

Ve Strakonicích existuje od roku 2018 mobilní hospic, který pomáhá rodinám zvládnout náročnou situaci, když se blíží smrt milovaného člověka. Mobilní hospic sv. Markéty ve Strakonicích zřizuje Hospic sv. Jana N. Neumanna o.p.s. (Prachatice) a najdeme ho v areálu Nemocnice Strakonice a.s. (v patře nad nemocniční lékárnou). Poskytuje lékařskou péči, zajišťuje pomůcky a potřebný zdravotnický materiál, nabízí psychologickou i sociální podbporu a především objíždí a pravidelně navštěvuje pacienty v jejich přirozeném domácím prostředí, kde se mohou vyrovnat s nastalou diagnózou asi nejlépe. Klade to samozřejmě velké nároky na rodinu i pracovníky hospice, nicméně společnými silami se takto daří zkvalitnit poslední měsíce nebo týdny života našich blízkých. 

Dozvěděli jsme se spoustu věcí o "paliativní medicíně" a dostali jsme se k otázkám lékařské etiky. Symbolem hospicové péče se staly papuče - v týdnu (ve středu) proběhl také "papučový den". Po besedě, která nás i přes vážná témata nadchla, obohatila i posílila, jsme vyrazili do města rozdávat letáky o mobilním hospici. Překvapily nás vstřícné reakce lidí a za necelou hodinu jsme měli všechny letáky rozdané.. Doufáme, že se informace o místním mobilním hospici a jeho obětavé činnosti díky naší společné akci zase trochu rozšířily ve veřejnosti.

Děkujeme našim studentům 2.A a 2.B, třídním profesorkám Ivaně Járové a Haně Volfové a pravcovnicím Mobilního hospice sv. Markéty - Juditě Maříkové a Janě Kurkové. 

 

Autor: Miroslav Žitný
Přečteno: 1049x
Vydáno: 6.10.2022



Další články v kategorii

Ředitelská volna
S gymnáziem na cestách
Výzva - Gymstr Jazz
Ohlédnutí za letošním ročníkem ETC
Studentský parlament IX