Třída 1. A na výstavě obrazů Miloslava Brůhy

V úterý 2. dubna se skupina výtvarníků ze třídy 1. A vydala na uměleckou výstavu strakonického malíře pana Miloslava Brůhy do nově zrekonstruovaného komunitního centra Na Ostrově 1415. Výstava byla uspořádána k jeho 70. narozeninám a zahrnovala mnoho obrazů z jeho nedávné tvorby.

Pan Brůha nás nejdříve seznámil se svou uměleckou kariérou a následně i se svými obrazy, které nám postupně ukázal a představil. Jeho díla jsou částečně realistická, ale převážně abstraktní. Prohlédli jsme si i jeho nejnovější dílo s názvem Poslední sníh, které bylo skvělým příkladem jeho abstraktní tvorby. Měli jsme příležitost nahlédnout i do jeho soukromého ateliéru, který nás všechny zaujal svou rozlehlostí a mnohotvárností. Také nám pověděl něco o sobě a nebál se zodpovědět jakýkoliv dotaz.

Dozvěděli jsme se, že pan Brůha se narodil 28. 3. 1954 ve Strakonicích. Malbu studoval soukromě v letech 1979 až 1987 u akademického malíře Jaroslava Peška v Malenicích. V roce 1991 byl přijat do Unie výtvarných umělců ČR. Účastnil se mnoha společných výstav jak v Čechách, tak i v zahraničí (Rakousko, Itálie, Německo). Jeho díla se nacházejí v soukromých sbírkách u nás, ale i v USA, Kanadě, Rakousku a Německu. V současnosti žije a pracuje ve Strakonicích.

Některé z nás jeho díla moc neoslovila, ale mnozí z nás se v nich inspirovali pro svou budoucí tvorbu. Na závěr jsme panu malíři popřáli pevné zdraví a mnoho energie a zajímavých nápadů pro jeho další výtvarná díla.

Autor: Rozárka Zvrškovcová, 1. A
Přečteno: 61x
Vydáno: 2.4.2024



Další články v kategorii

Soutěž na ztvárnění obalu ročenky Gymnázia Strakonice
Za poznáním plzeňských památek
Gymnázium Strakonice vypisuje výtvarnou soutěž
Exkurze do Českého Krumlova 6.6. 2023
Čestický brambor 2022