Talent Akademie o lékařství

Od pondělí 9. do středy 11. května jsem měla možnost společně s Filipem Holečkem ze sexty se zúčastnit 5. ročníku TalentAkademie pořádané Jihočeským krajem. Letos bylo tématem lékařství, takže se akce zúčastnilo 38 žáků se zájmem o studium medicíny z 19 jihočeských gymnázií. Tento program zaštiťuje náš hejtman pan Martin Kuba a ředitel Gymnázia Česká pan Antonín Sekyrka.

Program byl velmi náročný, protože pro nás organizátoři sehnali co nejvíce významných a zajímavých osobností, které nám ukazovaly krásy i úskalí lékařství. Hned v pondělí jsme se vydali do nemocnic ve Strakonicích a Písku. My se zúčastnili exkurze do Písku, kde jsme si prohlédli radiologické oddělení, gynekologické, porodní, ortopedii, ARO a další. Odpoledne nás čekaly přednášky o infekčních chorobách. Večer jsme zakončili opravdu luxusním rautem, kterého se zúčastnil i sám hejtman a ředitelé gymnázií. Nechyběla ani lekce etikety od známého specialisty Petra Studenovského.

V úterý jsme si vyslechli přednášky o kardiologii, kardiochirurgii a mamografii. Odpoledne jsme se vydali do českobudějovické nemocnice na oddělení robotické chirurgie, kardiologie a endoskopie. Zde jsme si v simulátorech vyzkoušeli ovládat robota a zavádět endoskop. Bylo nám zdůrazňováno, že české lékařství patří mezi ta nejlepší a během posledních 20 let došlo k výraznému zlepšení vybavení a rozšíření možností vyšetření. Dále proběhla přednáška s úspěšným specialistou na transplantaci plic Prof. MUDr. Robertem Lischkem. Večer jsme si užili besedu se známým hercem Jiřím Bartoškou, kde nebyla nouze o humor.

Poslední den jsme se seznámili s historií záchranné služby a jejím působením v Jihočeském kraji. Rovněž jsme byli zasvěceni do práce neurochirurga a zhlédli jsme záběry operace mozku, která probíhala pod mikroskopem. Po obědě jsme obdrželi z rukou pana hejtmana certifikáty o absolvování programu a poskytli rozhovory jihočeským médiím.

Tuto akci jsme se velmi užili a jistě nás o mnoho obohatila. Starali se o nás přímo přepychově, protože jsme byli ubytováni v čtyřhvězdičkovém hotelu Budweis. Celá událost byla úžasně zkoordinovaná díky Pavle Vandasové. Do budoucna proto akci studentům vřele doporučujeme.

Autor: Diana Voborníková, 7.O
Přečteno: 714x
Vydáno: 12.5.2022



Další články v kategorii

Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách
Ohlédnutí za letošním ročníkem ETC
Studentský parlament IX