Studenti Sametu

Rockové oratorium Eversmiling Liberty v provedení čtyřistahlavého sboru středoškoláků, sólistů a rockové kapely na schodech Rudolfina v neděli 17.11. 2019 bylo jednou z částí oslav 30. výročí svobody získané díky Sametové revoluci. U takové jedinečné akce nemohl náš sbor chybět. Osmnáct statečných zpěváků obětovalo tři víkendy a cestovalo do Prahy na společný nácvik s dalšími pěveckými sbory z celé republiky. Sbormistr Libor Sládek z Prahy dokázal za takto rekordně krátký čas nacvičit se studenty hodinu trvající náročnou skladbu. Již od rána 17.11. se před Rudolfinem chystalo ozvučení, sbory ještě dopoledne zkoušely v tělocvičně gymnázia Jana Keplera, aby se kolem poledne přesunuly na místo koncertu.

Již zvuková zkouška přilákala mnoho diváků. Před půl třetí se náměstí Jana Palacha diváky zaplnilo zcela, zatímco schody Rudolfina jako by byly přesně naprojektovány pro tento příležitostný megasbor. Zvukaři odvedli výbornou práci, zvuk sboru, kapely i sólistů byl krásně vyrovnaný a diváci se nechali unášet příběhem Judy Makabejského a jeho lidu, utlačovaného, avšak v závěru vítězícího.

Myslím, že pro všechny zúčastněné to byl nezapomenutelný zážitek, především v souvislosti s oslavami třiceti let svobody, které byly v Praze patrné na každém kroku. Lidé chodili po městě s trikolorami, na Národní třídě nebylo téměř k hnutí, ale všude bylo patrné, že přinejmenším Pražané považují 17.listopad za skutečně svůj svátek. Jsme moc rádi, že jsme i svou účastí mohli přispět jeho oslavám.

Autor: Marcela Miková
Přečteno: 1279x
Vydáno: 17.11.2019



Další články v kategorii

Rekordní soustředění sboru G.S.
Vánoční dvojkoncert pěveckých sborů, 12.12.2019, MěDK Strakonice