Simulace voleb do EU parlamentu

Již 7. a 8. června 2024 proběhnou v České republice volby do Evropského parlamentu. Ve středu 23. a ve čtvrtek 24. května si proto žáci 1. až 3. ročníků mohli vyzkoušet, jak se volí do Evropského parlamentu. 

Na výběr měli mezi 30 různými stranami a hnutími napříč celým politickým spektrem. Simulace voleb měla za cíl zvýšit informovanost naší školy o volbách do Evropského parlamentu, které dlouhodobě trpí nízkou účastí. 

Zástupci Studentského parlamentu Gymnázia Strakonice obcházeli jednotlivé třídy (celkem 12). Po krátké rozpravě, kde se studenti dozvěděli, jakým způsobem mohou volit, následovala samotná volba. V každé třídě také proběhl rychlý dotaz: „Kdo vůbec neví, koho má volit?" Příjemně nás překvapilo, že jen pár studentů nemělo jasno. I ti, kteří váhali, si po rychlém průzkumu na internetu dokázali vybrat.

Na našem gymnáziu vyhrála koalice SPOLU se ziskem 15,23 %. Na druhém místě se umístila koalice Starostové a osobnosti se ziskem 14,24 % a na třetím místě koalice Přísahy a Motoristů také s 14,24 %. Podrobné výsledky naleznete v galerii.

Všem studentům děkujeme za váš čas a zájem.

Studentský parlament Gymnázia Strakonice

Autor: Studentský parlament
Přečteno: 298x
Vydáno: 27.5.2024



Další články v kategorii

Úřední hodiny o prázdninách 2024
Závěr školního roku 2023/2024
SPORTOVNÍ SEMINÁŘ
Obal ročenky 2023/24
Jídelna - konec šk. roku