Robosoutěž 2023 SŠ

Dne 21.11. se dva týmy reprezentující naše gymnázium vydali utkat na 1. kolo Robosoutěže pro středoškoláky. 

Tým Gymstr 8.O ve složení Alice Hanáková (8.O) a Vítek Flaška (3.A) a tým Gymstr Třeťáci se členy Eva Růžičková (3.B), Matěj Babka (4.O) a Jan Antoš (4.B) se po velmi náročných přípravách i o víkendech, státních svátcích a prázdninách vydali na ČVUT fel změřit síly s dalšími 38 týmy z celé republiky. V letošní zapeklité úloze šlo o to, postavit z šestnácti plastových kostek co největší věž.

Po krátkém testování začala první část soutěže a naše dva týmy měli tu čest jet hned v první jízdě, společně tak symbolicky zahájili celý letošní ročník. Robot Kosatka z týmu Gymstr Třeťáci měl trému a neposlouchal, a když už to začalo vypadat nadějně, tak se mu do cesty připletla kostička a rozhodil se úplně. Postup do vyřazovací části jim tak jen o tři body utekl. 

Týmu Gymstr 8.O se dařilo lépe a se svým spolehlivým robotem Scoobym se v bodovací části umístili na čtvrtém místě a postoupili tak do druhé, vyřazovací části. Hned v další jízdě nás však zradil gyroskopický senzor a Scooby se tak propadl do větve poražených, v soutěži ale pořád neskončil. Ve třech následujících jízdách zvládl získat pokaždé svoje bodové maximum. Ve třetím případě mu to ale už nestačilo a skončil tak na celkovém 4. místě. Sice jsme o kousek nedosáhli na medailové pozice, ale zato jsme si odvezli ty nejlepší ceny, a to flash disky (Kdo by taky tak chtěl další externí hard disk, že?). 

Nejlepších osm týmů, tedy i náš Gymstr 8.O, postupuje do celostátního Velkého Finále, které se uskuteční 15.12. opět na ČVUT FEL. Po skvělém a hlavně náročném dni jsme se už jen museli prokousat ucpanou Prahou...

Autor: Alice Hanáková 8.O
Přečteno: 280x
Vydáno: 21.11.2023



Další články v kategorii

Robosoutěž
Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024