ROBOSOUTĚŽ 2021

Ve čtvrtek 25. 11. 2021 se na ČVUT FEL konalo již třetí soutěžní předkolo ROBOSOUTĚŽE. Zadání pro tento ročník má název „ROBO číšník“. Úkol všech robotů je převézt pohyblivý vozíček na rampě po náročné trase podobně jako číšník roznáší objednávky.

Náš robotický kroužek, který na soutěži zastupovala dvojice Alice Hanáková 6. O a Tomáš Čapek 3. A, se po dlouhé pauze s velkou chutí a radostí právě tohoto, konkurencí nabitého předkola zúčastnil. Nebyla to ovšem jen tak ledajaká účast, nýbrž velmi úspěšná. Už od první jízdy bylo jasné, že náš robot bude jeden z favoritů, protože dokázal první dráhu projet beze ztráty a navíc v nejrychlejším čase. Celkem náš robot dokázal v první vyřazovací části sebrat 89 ze 120 možných bodů a do dalších vyřazovacích soubojů postoupil na osmém místě. Získal by mnohem víc, ale ve třetí jízdě se robotovi „zbláznil“ senzor a pohyboval se po dráze mírně oslepen. Ani toto pobláznění, ale Alici ani Tomáše nevykolejilo, rychle zjistili, kde je problém a úspěšně jej vyřešili. I díky tomu náš tým dokázal další čtyři vyřazovací souboje s přehledem vyhrát.

To už jsme, ale byli ve finále a jako zatím neporažení jsme byli, troufnu si říci, mírní favorité. Finále bylo napínavé jako kšandy. Tak moc, že se nakonec opakovalo dokonce třikrát. V první finálové jízdě stačilo, aby vozíček, který náš robot měl dovézt do cíle, spadnul jen o pár centimetrů později a byli bychom úplnými vítězi, nicméně tato jízda nakonec skončila úplně nerozhodně. V druhé finálové jízdě, po úpravě trasy, kterou museli roboti projet, oba soupeřící roboti dovezli svůj náklad úspěšně do cíle. Soupeřův robot byl ovšem trochu rychlejší a tím pádem jsme byly v celé soutěži poprvé pokořeni. Naštěstí pravidla říkají, že každý může jednou prohrát a ze soutěže ještě nevypadává. Proto se jela úplně poslední jízda, která měla vše rozhodnout. Předtím bylo ještě nutné změnit konfiguraci soutěžní plochy a už se jelo. Oba roboti předváděli perfektní výkon, soupeř jel trochu rychleji a v cíli byl trochu dříve než ten náš. Právě to možná našeho robota mírně znervóznilo a tak těsně před cílem mu upadnul náklad, což nás stálo vítězství.

Skončili jsme na krásném druhém místě, za které jsme obdrželi nádherné věcné výhry a postoupili jsme do velkého finále, kde se utkáme s vítězi zbývajících tří kol a věříme, že i tentokrát se nám podaří umístit na předních příčkách. Gratulujeme vítěznému týmu do Sezimova Ústí. Děkujeme ČVUT FEL, Ing. Martinu Hlinovskému, Ph.D. a jeho týmu za skvělou organizaci celé soutěže a těšíme se na finále a další ročníky této skvělé soutěže.

Autor: Mgr. Pavel Navrátil
Přečteno: 838x
Vydáno: 25.11.2021



Další články v kategorii

Robosoutěž
Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024