Projekt DemoHRÁČ

Ve čtvrtek 15.9.2022 měli kvartáni Gymnázia Strakonice možnost zažít larpový (Live Action Role Play) projekt DemoHRÁČ.
Program byl zaměřen na rozvoj demokratických kompetencí mladých lidí prostřednictvím zážitkové pedagogiky. V takových programech hráči podle jednoduchých instrukcí/scénářů hrají své role.
Nejprve si vyzkouší anarchii, pak se podle svých zkušeností a zážitků postupně seznamují s e životem demokratické společnosti.
Děkuji Ivče Kloudové a Sofi Šťastné za to, že se podělily o své zážitky z netradičně stráveného odpoledne.
A.F.

Přemýšlíte někdy o hodinách dějepisu, či zeměpisu, jaké by to bylo žít v totalitním režimu? My jsme měli možnost si to vyzkoušet díky hře Demohráč. Všechno to začalo nevinně.
Každý z nás dostal nějakou roli, postavu, kterou po celou dobu hrál. Postavy žily v rodinách a chodily do zaměstnání jako v běžném životě. Celé to ale mělo jeden háček – na planetě byl kritický nedostatek vody. To se samozřejmě stalo hlavním tématem voleb, které se v naší zemi uskutečnily. Kandidovaly tři strany, jedna z nich ale k nám, voličům, vystupovala více než jiné, získávala členy „přímo z ulice“, postupně si získala většinu obyvatel a volby nakonec vyhrála. Ovšem slib této strany – vodu jen těm, kteří s ní neplýtvají – se rázem přestal zdát tak neškodný. Skončilo to zatčením několika obyvatel, kteří buď nesouhlasili s názory strany, nebo byli označeni za plýtvače.
Naše zážitkové odpoledne jsme zakončili zajímavým přirovnáním k Hitlerovu režimu, dozvěděli jsme se něco o indexu demokracie a snažili jsme se odhadnout, jak si v této oblasti vede ČR oproti ostatním státům. Celou akci jsme si moc užili a děkujeme paní učitelce Fajové a ostravskému organizačnímu týmu, že ji pro nás připravili.
I.K. a S.Š 4.O

Přečteno: 491x
Vydáno: 15.9.2022



Další články v kategorii

Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
Krásné Velikonoce
28. Euregio – hostující školní rok 2023/2024 – pracovní zasedání
Reprezentační ples Gymnázia Strakonice