Projekt Bad Salzungen, 9. - 13. 10. 2023

Pro většinu lidí bylo pondělí 9. října den jako každý jiný. Škola, práce, volno… nic neobvyklého. Na strakonickém gymnáziu však proběhla velká událost, tudíž z našeho pohledu nemůžeme mluvit o nudném, řadovém pondělku. Nyní se s vámi podělím o to, co nám onen den, a posléze i celý týden, zpestřilo.
V podvečer 9. 10. dorazili hosté z Německa, konkrétně z partnerského města Strakonic, Bad Salzungenu. Vřelé přivítání, dobré jídlo a nocleh po dlouhé cestě rozhodně nebylo vše, čím jsme salzungenské obdařili.
V úterý ráno čekalo Němce opět přivítání, tentokrát oficiální, panem Miroslavem Hlavou, ředitelem školy. Dále byla na programu akční lasergame a prohlídka města Písku. Po dobrém a výživném obědě ve školní jídelně jsme se po skupinkách rozběhli po Strakonicích, vyplnili kvíz a navštívili muzeum. Shrnu-li naše zážitky z tohoto dne, mohu zcela jasně konstatovat, že jsme se fyzicky vyřídili.
Středa byla zasvěcena vzpomínce na lidickou tragédii, tedy alespoň první polovina onoho dne. Z památníku jsme pak vyrazili do Prahy, abychom si trochu zlepšili náladu a nezůstali zachmuření.
Ve čtvrtek jsme věnovali zhruba čtvrtku dopoledne návštěvě strakonického městského úřadu, kam nás pozval stávající pan starosta Břetislav Hrdlička. Po přivítání jsme se kolektivně zúčastnili symbolického aktu sázení stromu na počest přátelství Strakonic a Bad Salzungenu. Náš poslední společný den jsme si okořenili závody na dračích lodích. Večer patřil hostině a zábavě na rozloučenou.
Páteční ráno provázely sportovní turnaje. Někdo se díval, někdo hrál, tak nějak se to míchalo a celé dopoledne bylo obecně velmi dynamické. Poté však přišlo to nepříjemné, srdceryvné loučení. Němcům se vážně nechtělo pryč. Ač tu byli krátce, již zde stihli zapustit kořeny.
Atmosféra této akce byla velmi rodinná a přátelská. Doufáme ve šťastné shledání v příštím roce v Bad Salzungenu!

Autor: Klára Moltašová, septima
Přečteno: 372x
Vydáno: 23.10.2023



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
„CYKLISŤÁK“ – 7.O
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day