Příležitosti, které nabízí Evropská Unie

byl název besedy, která se konala 1. listopadu 2022 v prostorách školního klubu za účasti bývalé studentky našeho gymnázia JUDr. Lenky Vysoké. Doprovázel ji anglický kolega Michael Wilderspin, který se v roce 2004 začal učit česky. Po delší pauze se minulý rok k češtině vrátil a dnes zvládne v češtině plynule přednášet. Oba přednášející pracují v justiční sekci Evropské komise v Bruselu a nám studentům popsali, jak se k  práci dostali a jak tato práce pro EU vypadá.
Zpátky na svou středoškolskou alma mater se Lenka dostala prostřednictvím evropské iniciativy EU Back2school, kdy se pracovníci vracejí do svých škol, aby podrobněji popsali fungování Evropské unie. Beseda obou přednášejících spočívala především v popisu jejich životní cesty po maturitě, přes vysokoškolské studium, programy Erasmus, stáže a získávání pracovních příležitostí. Na tom bylo názorně ukázáno, jak je důležité být aktivní a průbojný, například nebát se napsat email velvyslanci v cizí zemi a odjet tam na měsíc na stáž. Lenka Vysoká a Michael Wilderspin dále představili projekty Evropské unie, které propojují české studenty se školami, institucemi a vrstevníky v zahraničí. V závěru besedy nám také popsali celkové fungování EU.
Lenka Vysoká po gymnáziu studovala právo, byla na stážích na české ambasádě v Arménii a různých dalších institucích, až nakonec zakotvila v Evropské komisi, kde se zabývá přeshraničním právem.
Michael Wilderspin se narodil v Anglii, kde působil mimo jiné i jako univerzitní profesor. Dnes pracuje v oblasti jurisdikce pro Evropskou unii.
Jakub Šimek, oktáva

Přečteno: 530x
Vydáno: 1.11.2022



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách