Podzim s baladou ve spolupráci se Šmidingerovou knihovnou

V minulém školním roce byly hodiny literatury v primě vedeny formou čtenářských dílen a lekcí. V dílnách si děti čtou texty podle vlastního výběru, navzájem si knihy doporučují a společně o nich diskutujeme. V rámci čtenářských lekcí jsme vloni prozkoumávali jednotlivé žánry jako je pověst, pohádka nebo epos.
Po kladných ohlasech pokračujeme tomto způsobu vedení hodin literatury i v sekundě. První literární žánr, kterému jsme se věnovali byla balada. Žánr jako stvořený pro podzimní náladu a sychravé počasí, které se koncem října objevilo.
Aby byly čtenářské lekce pestré, využili jsme nabídky Šmidingerovy knihovny, díky níž si žáci pod vedením paní Terezy Machkové vyzkoušeli vizualizaci a dramatizaci několika textů. První setkání proběhlo v dětském oddělení knihovny, další dvě v klubu našeho gymnázia. Malovali, snažili se úryvky textů převyprávět jako tajnou nebo naopak senzační informaci, vžívali se do jednotlivých rolí. Při třetím setkání se děti se pokoušely zachytit děj zvolené balady v živých obrazech.
Po skončení programu knihovny jsme ještě společně téma shrnuli a uzavřeli čtením samotných textů. I přes složitější jazyk dokázali žáci otázku viny a trestu v baladách velmi dobře odhalit i interpretovat. Nakonec si v době slavení svátku všech svatých všichni vychutnali ponurou atmosféru balad porovnáním Erbenových textů s filmovým ztvárněním F.A. Brabce.
Kam se hrabou dnešní horory? Shodli se v sekundě skoro všichni.

Autor: Mgr. Alžběta Fajová
Přečteno: 379x
Vydáno: 10.11.2023



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách