Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024

Za tři minuty odbíjí osmá hodina ranní a nevelká skupinka studentů našeho gymnázia se rozespale chvěje pod nápory únorového větru. Autobus tu měl sice být již před dvěma minutami, ale ani to naše natěšené tváře nezbavuje optimismu. Kdyby to byly minuty tři, jistě bychom již propadali skepsi, takto se však v našich zjitřených duších stále udržuje plamínek štěstí z tak nečekané události jakou je exkurze. A to exkurze ne jen tak ledajaká! Pod vedením pánů profesorů Hajdekra a Šambazova se totiž máme vydat až do tajemstvím opředené pražské centrály firmy Microsoft.

Zde si nejprve vyslechneme delší přednášku a pak již máme možnost pod vševidoucím zrakem Billa Gatese a našeho průvodce místo na vlastní pěst prozkoumat. Troufám si však tvrdit, že jedním z největších zážitků byl krátký pobyt na střeše budovy, odkud pochází 90% fotografií z onoho dne na telefonu mém i mých spolužáků. Z Broumovky, kde se sídlo firmy nachází, se poté přesouváme na Václavské náměstí, kde vyrazíme na film. Tedy, ne na film, nýbrž do muzea NaFilm, kam se i naše skupinka dostává po hodinovém rozchodu, během nějž nasytila mysli vyčerpané všemi těmi informacemi o [vordu] a umělé inteligenci. V tomto útulném zařízení hned vedle Zahrady františkánů si pohrajeme se světlem i laternou magikou. Ve virtuální realitě se projedeme Čínou a prožijeme dokonce přepadení na divokém západě. Nakonec se můžeme v takzvané ruchárně pokusit ozvučit krátkou animaci, z čehož má snad největší radost pan Hajdekr, jenž se ihned chopí thereminu. Nebála bych se jej při hře na tento nástroj přirovnat snad ani k Paganinimu. Tím však náš čas vyprší a my se ne zrovna pomalým krokem vracíme k autobusu a tedy i domů.

Byl to výlet, během kterého jsme se nejen mnoho dozvěděli, ale také si toho občas až přespříliš zkusili na vlastní kůži a dost se nasmáli. I proto tak doufám, že nejsem jediná, která věří, že našeho pana učitele snad ještě někdy uslyší na theremin hrát, a kdoví, třeba se i jednou opět podívá na střechu Microsoftu (ideálně jako zaměstnanec té nejhodnotnější společnosti na světě).

Autor: Karolína Chromá, 7.O
Přečteno: 312x
Vydáno: 20.2.2024



Další články v kategorii

Robosoutěž
Robotiáda 2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024
Velké Finále Robosoutěže SŠ 2023