Němečtí učitelé na návštěvě strakonického gymnázia

Stejně jako každý podzim, i letos proběhlo setkání našich učitelů s kolegy z německých gymnázií. Strakonické gymnázium má v Německu dvě partnerské školy. V obou případech se jedná o bavorská gymnázia. Způsob spolupráce se však liší. Gymnázium J. A. Schmellera v Nabburgu organizuje každý rok s naší školou týdenní výměnný pobyt žáků, které již koncem října budeme vídat na našem gymnáziu. Na jaře pak naopak skupina našich žáků vyjede na týden do Německa. Druhá z partnerských škol, Gymnázium Roberta Kocha v Deggendorfu, poskytuje našim žákům možnost devítiměsíčního studia v rámci programu Euregio.

Obě partnerství jsou již dlouholetá, a proto se i učitelé těchto škol velmi dobře znají a setkání kolegů se nese vždy v přátelském duchu. Nabburští navštívili naše gymnázium 4.- 5. října a deggendorfští kolegové o týden později v sobotu 12. října. Pro všechny jsme si kromě prohlídky školy za doprovodu pana ředitele Mgr. Miroslava Hlavy připravili i bohatý program. Se skupinou nabburských kolegů v čele s ředitelem Christianem Schwabem jsme zavítali do synagogy v Hartmanicích, která mapuje spolužití Němců, Čechů a Židů v této oblasti, dále pak na Kašperk a do Kašperských Hor. S kolegy z Deggendorfu, které doprovázel jejich ředitel Hans-Peter Meidinger, jsme navštívili hrad Švihov, krátce jsme si prohlédli náměstí v Klatovech a den jsme poté zakončili společnou večeří v Bezděkovském pivovaru.

Setkání učitelů je pro obě strany vždy příjemnou záležitostí. Vzájemné sdílení zkušeností se netýká jen vyučujících jazyků, inspiraci mohou nalézat i učitelé jiných předmětů nebo vedení školy při řešení různých provozních záležitostí. Naše gymnázium má určitě také svým partnerům co nabídnout. A za to, stejně tak jako za spolupráci a reprezentaci školy, patří všem zúčastněným velký dík.

Autor: Eva Hlouchová, vyučující NJ
Přečteno: 1740x
Vydáno: 11.10.2019



Další články v kategorii

Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
Krásné Velikonoce
28. Euregio – hostující školní rok 2023/2024 – pracovní zasedání
Reprezentační ples Gymnázia Strakonice