Nabburští ve Strakonicích 6.-12.5. 2023

V rámci druhého květnového týdne proběhlo druhé kolo výměnného pobytu Strakonice-Nabburg. Studenti JAS gymnázia byli předáni do rukou studentů strakonického gymnázia. Dorazili z Bavorska živi, zdrávi a připraveni užít si náš společný týden.

Sobotní program probíhal vesměs individuálně a ve většině případů obsahoval pohodu, odpočinek a neposlední řadě i zábavu.

V neděli se toho také moc nedělo, tedy alespoň co se nabývání vědomostí týče. Zůstat ovšem doma a věnovat se nicnedělání by byl za tak krásného a slunečného dne hřích, takže každý český student naplánoval pro svého německého partnera nějaký výlet. Část účastníků pobytu navštívila Plzeň, dalšími destinacemi byly například Hluboká, Orlík a nebo zkrátka Strakonice a okolí. Nabburští měli tu čest poznat kus našeho světa, krajiny, života a kultury.

Pondělí patřilo z jedné poloviny Písku. Začalo velmi akčně, a to sice utkáním ve tamní Laser aréně. Taktiky, možnosti, nadšení a energie provázely toto sportovní dopoledne. Poté jsme ve dvojicích na pokyn paní učitelek zrealizovali prohlídku města v němčině. Představili jsme písecký kamenný most, hradby, brány... zkrátka vše důležité, co člověk nesmí vynechat.

Druhou polovinu dne jsme zasvětili Blatné, konkrétně vodnímu zámku. Při prohlídce jsme si řádně procvičili angličtinu, byla to výzva pro obě strany. Následoval průzkum zámeckého parku - potkali jsme nejen daňky a pávy, ale i lamy alpaky. K dobré náladě nám opět přispělo krásné slunečné počasí.

V úterý jsme se ocitli v Praze, a že tam opravdu bylo blaze. Slunce pražilo a výhledy se zdály být neuvěřitelné. Historii města jsme si za pochodu vyslechli jak v češtině, tak v němčině. Dozvěděli jsme se nejen důležitá fakta, ale i zajímavé detaily, o kterých ví jen málokdo. Samozřejmě jsme se museli zastavit v Muzeu fantastických iluzí, bez toho by to nešlo. Optické klamy nás opravdu nezklamaly. Volný čas byl pak v naší režii a probíhal víceméně individuálně, jak kdo uznal za vhodné.

Středeční dopoledne se neslo v duchu rallye. Namísto sportovních aut jsme však svištěli městem my. Prozkoumali jsme náměstí, okolí kostela, řeky a další místa. V cílové rovince, tedy na hradním nádvoří, jsme si odpočinuli a podnikli návštěvu muzea a výstup na Rumpál. Po obědě jsme vyrazili autobusem na Srní. Na programu byla přednáška o vlcích, kteří se nám pak ve výběhu ukázali v celé své kráse. Ačkoliv bylo deštivo, nevadilo to nám, ani vlkům. Den jsme završili společnou večeří ve strakonické restauraci U Dudáka.

Čtvrtek jsme strávili v Českém Krumlově. Měli jsme možnost projít nádvořími, poznat historický kontext různých staveb a míst a mnoho zajímavého, co tomuto městu umožňuje být seznamu památek UNESCO. A nesmím zapomenout na medvědy, ti také stáli za to. Každý z nás po prohlídce města navštívil se svým německým partnerem jedno z těchto tří muzeí - Muzeum tortury, Muzeum Egona Schieleho nebo Muzeum voskových figurín. Večer jsme si opět vedli sami, byl koneckonců náš poslední.

Pátek byl sportovní, velice podobně jako pondělí. Nicméně jsme nesportovali ani my, ani naši Němci, nýbrž hosté z české i německé strany. Nejspíše bychom tolik fyzické aktivity po nabitém týdnu nezvládli, takže to pro nás bylo jedině dobře. Hrál se konkrétně fotbal a volejbal. Po společném obědě následovalo už jen loučení a sdílení dojmů. Nakonec jsme Němcům dali sbohem a pořádně si odpočinuli po zdánlivě pohodovém a klidném týdnu, který nás ovšem stál mnoho námahy a úsilí. I přesto jsme si jej ale velice užili.

Jménem zúčastněných studentů chci poděkovat paním učitelkám a pánům učitelům, kteří všechno zařídili, vykomunikovali a v první řadě naplánovali naprostou většinu programu. Respekt si také zaslouží maturanti a absolventi strakonického gymnázia, kteří s námi trávili část pobytu, za přátelský přístup, vynaložené úsilí a tlumočnickou činnost.

Autor: Klára Moltašová, sexta
Přečteno: 429x
Vydáno: 12.5.2023



Další články v kategorii

Nabburští ve Strakonicích
HOSPITAČNÍ NÁVŠTĚVA NA GYMNÁZIU ROBERTA KOCHA V DEGGENDORFU
Die Schöne und das Biest
Strakoničtí gymnazisté na návštěvě v Nabburgu 5.- 10.3.
Jak jsme se vyměnili