Jihočeský studentský parlament II

Druhé zasedání Jihočeského studentského parlamentu ve školním roce 2023/2024:

Dne 6.11. se dva delegáti z našeho školního parlamentu, Klára Moltašová a Štěpán Král, vypravili na zasedání Jihočeského studentského parlamentu, jež se konalo v prostorách Krajského úřadu v Českých Budějovicích. Zvolené delegáty doprovázel předseda studentského parlamentu Gymnázia Strakonice, Václav Benedikt, který je stávajícím členem Finančního výboru Jihočeského studentského parlamentu.

Program tohoto zasedání byl náležitě pestrý a nabitý, začal přibližně v 9 hodin ráno a skončil až ve 14:30. Jeho hlavní součástí byli pozvaní poslanci Mgr. Ing. Pavla Pivoňka Vaňková a Mgr. Pavel Klíma a hejtman Jihočeského kraje, MUDr. Martin Kuba. S každým z těchto vážených hostů jsme měli možnost diskutovat o různých problémech, jejich řešeních, o současnosti, ale také o vizích do budoucnosti. Zdaleka nejožehavějším tématem onoho dne bylo volební právo od 16 let. Diskuse byla velice dynamická, relevantní a obohacující, úroveň komunikace lze hodnotit jako vysokou.

Po debatách jsme vyrazili pořídit společné fotky (viz příloha). Dále jsme se pak věnovali interním aktivitám, tj. představení výborů, následná diskuse ve výborech, či seznámení s nadcházejícími akcemi. Z akcí stojí za zmínku zejména Maraton psaní dopisů, (kterého se můžeme jako škola zúčastnit): https://maraton.amnesty.cz/

Celkově pro nás tato akce znamenala cennou zkušenost v rámci socializace, komunikace a solidarity. Školní parlament Gymnázia Strakonice bude s Jihočeským studentským parlamentem nadále udržovat kladný (partnerský) vztah, účastnit se zasedání a reprezentovat naši školu. Těšíme se na další spolupráci!

Na dalším zasedání, tj. 27. 11., proběhnou volby do předsednictva Jihočeského studentského parlamentu, odehrávat se budou na stejném místě, jako zasedání předchozí.

Auroři: Klára Moltašová (7.O), Václav Benedikt (3.C), Štěpán Král (4.O)

Přečteno: 372x
Vydáno: 7.11.2023



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách