Internationales Workcamp Bad Salzungen

V týdnu od 25. 6. do 2. 7. 2022 se naše gymnázium, konkrétně tedy studenti třetích ročníků v doprovodu paní učitelky Slancové a paní učitelky Slavíčkové, zúčastnilo 11. ročníku projektu Internationales Workcamp Bad Salzungen. Cílem tohoto projektu je setkání studentů z různých zemí, kteří tak mohou navzájem poznat jiné kultury, porovnat své názory, spřátelit se, užít si spoustu zábavy a zároveň procvičit své jazykové schopnosti. Letos nebylo do poslední chvíle jasné, které země se workcampu zúčastní, ale nakonec dorazili studenti z Německa, Maďarska, Litvy, dvě výpravy z Izraele a samozřejmě studenti z České republiky, kterou jsme reprezentovali právě my.
 
V Bad Salzungen, německém partnerském městě Strakonic, které se nachází ve spolkové zemi Durynsko, jsme byli ubytováni v místní sportovní hale, která nám kromě střechy nad hlavou poskytovala i svá sportovní zařízení. My jsme si oblíbili především beachvolejbalové hřiště, kde jsme trávili téměř veškerý svůj volný čas. Hlavní náplní našeho dne však byl program, který si pro nás organizátoři tohoto projektu připravili. Jeho součástí byl například tzv. BarCamp, tedy diskuze o tématech tížících naší společnost, kdy se asi nejhorlivěji rozohnila diskuze na téma sporu mezi Palestinou a Izraelem. Společně jsme dále měli možnost projít si samotné město Bad Salzungen a navštívit Point Alfa, vojenský památník na bývalých hranicích východního a západního Německa. Dále jsme také uctili památku obětí holocaustu v koncentračním táboře Buchenwald, prohlédli si město Erfurt, kterým nás provedli studenti místního gymnázia, a zažili adrenalinový zážitek v podobě nezapomenutelné návštěvy solného dolu Merkers Adventure Mine. 

Samotný název tohoto projektu však napoví, že kromě výletů a zábavy jsme na oplátku vypomáhali na různých místech v okolí. Jednalo se vždy o jednoduché práce, jako je například pletí na hřbitově, zastřihávání křoví, rovnání zboží v obchodě, uklízení autobusů, natírání dětského hřiště nebo například čištění bazénu. Náš program byl završen slavnostním večerem a živou hudbou, během kterého každá země předvedla své krátké představení, které si předem připravila a které mělo nějakým způsobem reprezentovat daný stát. My jsme vsadili na české hity a společně jsme vytvořili taneční choreografii, kterou jsme doplnili kostýmy v podobě proslulých českých ponožek v sandálech.  
Celkově si myslím, že jsme si všichni tento pobyt užili a našli si spoustu kamarádů. Některá přátelství se vytvořila tak silná, že to chvíli vypadalo, že dojde k výměně studentů, a to konkrétně jedné naší „nejmenované“ spolužačky, která se rychle spřátelila s izraelskou výpravou, a jednoho studenta z Izraele, kterého si naše výprava skutečně oblíbila. Co dodat. Tento projekt jsme si, i přes malé nedostatky, užili a budeme na něj rádi vzpomínat. Jsme rádi, že se tento projekt po koronavirové pauze uskutečnil a my měli tu možnost se jej zúčastnit.
Karolína a Kristýna Krejčovy, studentky septimy
 

Přečteno: 960x
Vydáno: 29.8.2022



Další články v kategorii

Ředitelská volna
S gymnáziem na cestách
Výzva - Gymstr Jazz
Ohlédnutí za letošním ročníkem ETC
Studentský parlament IX