Fyzikálně strojařská exkurze do ČZ a. s.

Na Den dětí se třída Sexta našeho gymnázia vydala na fyzikální exkurzi do podniku jednoho z největších zaměstnavatelů ve Strakonicích ČZ a. s. Nejprve jsme navštívili odbor Zkušebny a laboratoře, kde jsme se seznámili s některými mechanickými a metalografickými postupy zkoušení materiálů a zkoušení chemického složení materiálů. S těmito obory se totiž máme možnost i když spíše okrajově seznámit v hodinách fyziky a chemie.

Dále jsme navštívili dvě divize strakonické ČZ-ty a to divizi Auto a divizi Turbo. Ty jsme pojali především jako motivaci pro případnou volbu budoucího směru vysokoškolského studia a možnosti seznámit se s tím, co vlastně v „Čézetě“ tak dobře umí. Možná bylo pro některé žáky překvapením, že se zde vyrábí díly pro značky jako je třeba Mercedes. Na divizi Turbo jsme se velice poutavým způsobem dozvěděli stručnou historii turbodmychadel, kterou následoval neméně zajímavý výklad s konkrétními ukázkami celého postupu výroby a montáže turba, které je součástí dnes již téměř každého automobilu i když nejen tam. V ČZ se sice vyrábějí především do zemědělských strojů, ale to na principu jejich fungování nic nemění.

Na závěr bychom chtěli poděkovat zástupcům ČZ a. s., kteří nám věnovali svůj čas, abychom se o jejich práci mohli dozvědět více. Možná někdo z žáků našeho gymnázia i na základě této exkurze bude v budoucnu uvažovat o studiu strojařiny na vysoké škole.

Autor: Mgr. Pavel Navrátil
Přečteno: 481x
Vydáno: 1.6.2023



Další články v kategorii

Torricelliho pokus ve spolupráci s Hasiči 6.O
Úspěšná účast na Krajském kole Fyzikální olympiády v Českých Budějovicích
Elektřina ve fyzice
Krajské kolo Fyzikální olympiády v Českých Budějovicích
Studenti a učitelé pozorují zatmění Slunce