Finále 13. ročníku ROBOSOUTĚŽE SŠ

V pátek 17. 12. 2021 se náš školní tým Gymstr šestá Ó ve složení Alice Hanáková, Filip Holeček a Tomáš Čapek zúčastnil velkého finále 13. ročníku ROBOSOTĚŽE SŠ, kam postoupili z předkola konaného 25. 11. 2021 z krásného druhého místa. Tentokrát byla konkurence ještě větší než v předkole, což bylo vidět okamžitě po příjezdu. Nejenom, že přípravu všech týmů dokumentovala Česká televize, ale už od počátečního okamžiku bylo velmi obtížné se dostat k hrací ploše, kde bylo potřeba vyzkoušet úpravy robota.

Přes velkou konkurenci se nám podařilo k hrací ploše probojovat a robota odzkoušet. Po několika zkušebních jízdách se zdálo, že náš robot, je perfektně naladěn a tak jsme usoudili, že budeme soupeře znervózňovat tím, že budeme pečlivě sledovat jejich neúspěchy při posledních pokusech o kalibraci senzorů a programů. Vypadalo to, že se nám celkem daří, protože vozítka soupeřům padala z robotů o sto šest.

Ve 12:00 vše vypuklo. Nejprve nás všechny přivítal robot Ludvík a jeho kamarád, který zahrál úvodní koledu na klavír. Pak už se rozjelo první kolo, ve kterém měl každý tým tři pokusy na projetí soutěžní dráhy. Pouze 16 nejlepších týmů ze 37 dál postoupilo do vyřazovacího pavouka. První jízda stála za to. Náš robot vyrazil sebejistě a klopýtl hned na první překážce a to jej značně znervóznilo. Díky tomu ztratil směr a balanc. Soutěžní vozítko mu upadlo a nakonec sám robot sjel ze soutěžní dráhy. To nás příliš nepotěšilo. Nicméně jsme neházeli robota do žita a soustředili jsme se na další jízdu. Před druhou jízdou jsme pečlivě zkontrolovali všechny senzory a zeptali jsme se robota, jestli je v pohodě. Říkal, že jo. Sebevědomě jsme jej vypustili do další jízdy. Bylo to lepší, ale byl ještě prostor na zlepšení. Třetí jízda dopadla nejlépe, robot dojel až do cíle i když cestou ztratil vozítko. I přes celkových 64 nasbíraných bodů se nám nepodařilo postoupit do vyřazovacího druhého kola. Konkurence byla ve finále skutečně veliká, ale i přesto jsme skončili na velmi hezkém 22. místě z celkově 132 týmů, které se celé ROBOSOUTĚŽE SŠ účastnily. Alespoň malou útěchou pro nás bylo, že jsme s přehledem porazili všechny nasazené univerzitní týmy.

Ještě jsme ovšem měli želízko v ohni, protože náš robot byl nominován do paralelní soutěže Design robota. Nezávislá porota vybírala z celkem 10-ti nominovaných robotů a k naší velké radosti právě náš design, ohodnotila celkem přesvědčivě jako nejzajímavější řešení vibrační plošiny, která vyvažuje polohu vozíku. Toto ocenění nám přineslo velmi hezkou cenu v podobě tří mobilních telefonů, ze kterých jsme měli velikou radost.

https://youtu.be/Eeh9b0IVzyA

Tento ročník soutěže jsme si skutečně užili a těšíme se na další ročníky, kterých se s radostí zúčastníme. Blahopřejeme vítěznému týmu z Ostrova a děkujeme za výbornou organizaci soutěže panu Ing. Martinu Hlinovskému, Ph.D a jeho týmu.

Průběh celého finále a naše jízdy si můžete pustit i ze záznamu:

https://youtu.be/90Ys_oJCt3M

Nebo se můžete podívat na reportáže ČT:

https://youtu.be/TQqGXhcwF3M

https://youtu.be/eawpeb8zvyI

Jestli jsme vás zaujali, přijďte se přidat nebo třeba jen podívat co stavíme a programujeme právě teď. Na jaře bude další ROBOSOUTĚŽ, tentokrát pro žáky ZŠ a odpovídající ročníky gymnázií a i ty můžeš jet soutěžit.

Autor: Mgr. Pavel Navrátil
Přečteno: 3080x
Vydáno: 17.12.2021



Další články v kategorii

Robotiáda 2024
Od umělé inteligence po laternu magiku, aneb exkurze do Prahy 20.2.2024
GT tournament 2024
Anglický tábor 2024
Velké Finále Robosoutěže SŠ 2023