Exkurze do Solnohradska

Dne 16. 9. 2019 se skupina přibližně 50 studentů našeho gymnázia vydala na edukativně naučnou exkurzi do Solnohradska a Horního Rakouska, dvou spolkových zemí Rakouska.

Vzhledem k brzkému rannímu odjezdu jsme měli takřka celý den na poznávání krás Solnohradské metropole – Salzburgu. Návštěva místní univerzity byla obohacena o český výklad zdejších profesorů slavistiky. Navštívili jsme Mozartův rodný dům, katedrálu sv. Ruperta a Virgila a samozřejmě také dominantu města - pevnost Hohensalzburg. Druhý den naše cesta směřovala do nejstarších solných dolů na světě. Prohlídka Hallstattských solných dolů byla velice moderně a interaktivně zpracovaná a účastníci naší výpravy nepřišli ani o jízdu vláčkem napříč šachtami. Jako další bod programu bylo jezero Gosausee, jež leží v blízkosti lyžařského centra Gosau.

Třetí den jsme se pohybovali v těsném okruhu Wolfgangsee a podívali jsme se do krásného městečka Sankt Wolfgang, z něhož jsme poté vyjeli zubačkou na horu Schafberg (1782 m), která byla obklopena třemi jezery a z dominanty solné komory byl vskutku nádherný výhled do okolí. Po návštěvě nedaleké bobové dráhy jsme měli možnost spatřit městečko Sankt Gilgen, z něhož jsme se dostali výletní lodí zpět do Sankt Wolfgangu.

Na poslední den byla naplánovaná trasa, přibližně 8 kilometrů dlouhá, na další místní jezero Schwarzensee. Jako poslední bylo pro návštěvu vybráno lázeňské městečko Bad Ischl, které se může pyšnit honosnou císařskou vilou ( Kaiservilla), kterou dostal mladý císař František Josef I. a císařovna Sissi jako svatební dar.

K veliké lítosti všech účastníků exkurze už se poté musela naše cesta ubírat zpět do rodné země. Výpravu jsme si skutečně užili, a zbývá snad už jen doporučit všem ostatním studentům gymnázia exkurze ne nepodobné této!

 

Autor: V. Kučera, Š. Klečka, V. Pressfreund
Přečteno: 1103x
Vydáno: 20.9.2019

Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách