Exkurze do pivovaru

Dne 9. 3. 2022 se třída 4. C v rámci výuky chemie zúčastnila exkurze do strakonického pivovaru. V areálu nás laskavě přivítal tamější sládek Ing. Vlastimil Matej, který nám s chutí povyprávěl o bohaté historii výroby piva ve Strakonicích. Měšťanský pivovar byl založen roku 1649 sjednocením menších domácích pivovarů, v roce 1873 se hlavní budova přesunula na dnešní místo na Podskalí, kde se začal využívat parostroj pro navýšení výroby. V současné době má podnik 55 zaměstnanců, kteří ročně uvaří na 55 tisíc hektolitrů piva.

Po uvítání následovalo představení různých druhů piva, které nesou značku Dudák, například nejprodávanější desetistupňový Švanda, dvanáctka Král Šumavy nebo oblíbený polotmavý Klostermann. Příjemným zpestřením byla i ochutnávka ječného sladu a přivonění ke granulovanému chmelu. Pan sládek nás později vzal do sklepa, kde pivo zraje ve 13 kádích po dobu zhruba 20 dní. Cukry se zde přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. V tomto sklepním prostoru se teplota pohybuje kolem 3°C, byla nám tedy celkem zima, avšak zajímavé vyprávění nás vnitřně hřálo a charakteristická pivní vůně dodala výkladu potřebnou atmosféru.

Dalším, a asi nejlepším, bodem exkurze byla ochutnávka produktů strakonického pivovaru. Prvním vzorkem byla světlá jedenáctka, která i v chladu sklepení, přišla vhod. Král Šumavy a kapka Klostermanna jen podtrhly degustační zážitek. Předposlední zastávkou byla stáčírna, kde se pivo plní do lahví a sudů pomocí moderní automatické linky. Navzdory určité modernizaci se stále mnohé úkony dělají ručně, to také činí pivovar výjimečným. Na závěr jsme navštívili pivnici, která je součástí areálu a je k dispozici soukromým akcím. Návštěvu jsme zakončili společnou fotkou u vstupu do pivovaru. Dne 9. 3. 2022 se třída 4. C v rámci výuky chemie zúčastnila exkurze do strakonického pivovaru. V areálu nás laskavě přivítal tamější sládek Ing. Vlastimil Matej, který nám s chutí povyprávěl o bohaté historii výroby piva ve Strakonicích. Měšťanský pivovar byl založen roku 1649 sjednocením menších domácích pivovarů, v roce 1873 se hlavní budova přesunula na dnešní místo na Podskalí, kde se začal využívat parostroj pro navýšení výroby. V současné době má podnik 55 zaměstnanců, kteří ročně uvaří na 55 tisíc hektolitrů piva. Po uvítání následovalo představení různých druhů piva, které nesou značku Dudák, například nejprodávanější desetistupňový Švanda, dvanáctka Král Šumavy nebo oblíbený polotmavý Klostermann. Příjemným zpestřením byla i ochutnávka ječného sladu a přivonění ke granulovanému chmelu. Pan sládek nás později vzal do sklepa, kde pivo zraje ve 13 kádích po dobu zhruba 20 dní. Cukry se zde přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. V tomto sklepním prostoru se teplota pohybuje kolem 3°C, byla nám tedy celkem zima, avšak zajímavé vyprávění nás vnitřně hřálo a charakteristická pivní vůně dodala výkladu potřebnou atmosféru. Dalším, a asi nejlepším, bodem exkurze byla ochutnávka produktů strakonického pivovaru. Prvním vzorkem byla světlá jedenáctka, která i v chladu sklepení, přišla vhod. Král Šumavy a kapka Klostermanna jen podtrhly degustační zážitek. Předposlední zastávkou byla stáčírna, kde se pivo plní do lahví a sudů pomocí moderní automatické linky. Navzdory určité modernizaci se stále mnohé úkony dělají ručně, to také činí pivovar výjimečným. Na závěr jsme navštívili pivnici, která je součástí areálu a je k dispozici soukromým akcím.

Přečteno: 805x
Vydáno: 9.3.2022



Další články v kategorii

Ředitelská volna
S gymnáziem na cestách
Výzva - Gymstr Jazz
Ohlédnutí za letošním ročníkem ETC
Studentský parlament IX