Exkurze do Českého Krumlova 6.6. 2023

Dne 6.6. navštívily třídy kvinta, sexta a smíšená skupina žáků druhých ročníků v rámci výtvarné výchovy perlu jižních Čech, Český Krumlov. Funkci vedoucích exkurze zastávali paní učitelka Lukačevičová a pan učitel Hajdekr.

Měli jsme možnost projít si město skrz naskrz a kdo chtěl, kreslil si či maloval v plenéru. Den se celkově nesl v duchu tvorby a poznávání. Nahlédli jsme nejen do skvostných zámeckých zahrad, ale i do zámku samotného. Pozorně jsme si vyslechli vše o jeho historii. Po krátké procházce městskými nádvořími, spletitými uličkami a zastávce u medvědů byl jedné polovině dán rozchod a volná ruka nad programem, zatímco druhá se již ubírala k Museu Fotoateliér Seidel. Až někdy zabloudíte do Českého Krumlova, určitě si tohle místo nenechte ujít. Když si první skupina dostatečně prohlédla ateliér, vyměnili jsme se, aby všichni viděli a zažili všechno.

Historii ateliéru prozrazovat nebudu, aby se ti z vás, kteří plánují toto krumlovské muzeum navštívit, měli na co těšit. Na vlastní kůži jsme si vyzkoušeli, jak v době aktivní tvorby pana Seidela probíhalo fotografování. Převleky věrně odpovídaly módě z období 19. a první poloviny 20. století, čímž navodily velice dobovou atmosféru. Průvodci nás poté obeznámili s onou historií muzea, technikami fotografování a životem pana Seidela. Pochopitelně jsme nemohli vynechat návštěvu temné komory. Za svitu červené žárovky jsme v laboratoři přiložili ruce k dílu a snímky byly na světě.

Po skončení prohlídky následoval odjezd zpět do Strakonic. Ve výsledku jsme tedy propojili výtvarno, architekturu, umění fotografie, historii a dokonce i chemii - bylo opravdu o co stát.

Pokud jste ještě neměli tu čest navštívit Český Krumlov, učiňte tak. Pokud ano, jeďte tam znovu, míst k objevování a průzkumu je zde nesčíslně mnoho.

Autor: Klára Moltašová, 6.O
Přečteno: 532x
Vydáno: 6.6.2023



Další články v kategorii

Soutěž na ztvárnění obalu ročenky Gymnázia Strakonice
Za poznáním plzeňských památek
Třída 1. A na výstavě obrazů Miloslava Brůhy
Gymnázium Strakonice vypisuje výtvarnou soutěž
Čestický brambor 2022