EUREGIO slaví v letošním roce 28. výročí

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ 28. BAVORSKO-ČESKÉHO ŠKOLNÍHO HOSTOVACÍHO ROKU 2023/2024 NA GYMNÁZIU FREYUNG

Přeshraniční výměnný a vzdělávací program v rámci projektu EUREGIO slaví v letošním roce 28. výročí. V aktuálním hostovacím školním roce se programu účastní 25 českých gymnazistek a gymnazistů z 10 českých středních škol a tito navštěvují 9 bavorských gymnázií v Dolním Bavorsku a Horní Falci. Pomyslnou štafetu slavnostních zahájení předalo naše gymnázium, které loňského října uspořádalo velmi kladně ceněnou slavnostní ceremonii na Strakonickém hradě, v letošním roce Gymnáziu Freyung. Stejně jako ve strakonické Kapitulní síni zaznívala vloni během slavnostní ceremonie hudba díky sboru našeho gymnázia a dudácké kapele, zaznívala i před týdnem v rámci ceremonie klasická hudba či lidová hudba v podání studentů tamního gymnázia, kteří slavnost zakončili skladbou „Český sen – Böhmischer Traum“.
Toto bavorské gymnázium založené v roce 1964 se do programu „Bavorsko-český školní hostovací rok EUREGIO“ zapojilo stejně jako naše gymnázium již v jeho počátcích v devadesátých letech minulého století a stalo se tak jedním z průkopníků této přeshraniční vzdělávací iniciativy. Program umožnil již více než 600 studentkám a studentům z Čech strávit školní rok v sousední zemi, získat mnoho informací o tamní společnosti, získat mnoho podnětů z oblasti vzdělávání, hospodářství, politiky, načerpat rovněž mnoho cenných životních zkušeností, navázat a upevnit vzácné přátelské vztahy. Řada bývalých hostujících studentů nyní trvale přispívá k procesu evropské integrace. Tento projekt představuje jeden z nejúspěšnějších přeshraničních integračních projektů mezi Bavorskem a Českou republikou. Za dlouholetou finanční podporou českých studentek a studentů stojí Bavorská státní kancelář, Česko-německý fond budoucnosti a Bavorská nadace pro mezinárodní výměnu mládeže.
Bylo mi velkým potěšením zúčastnit se slavnostního zahájení, shlédnout slavnostní přivítání i našeho studenta a účastníka programu Tomáše Fišera (septima), který byl přijat na Gymnázium ve Zwieselu. Mám velkou radost, že Tomáš hodnotí studium v Bavorsku velmi kladně. Přeji mu na jeho zahraniční studijní cestě, která není snadná, a při které prokazuje velkou odvahu, odhodlání, silnou vůli a píli, mnoho štěstí.

Autor: Mag.phil. Lenka Šampalíková
Přečteno: 409x
Vydáno: 25.10.2023



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 7.O
„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Klub anglického divadla přijímá nové členy
Ředitelské volno 9. a 10. 5.
Wellbeing Day