Cyklistický kurz 3.C

V pondělí 20. září naše třída 3.C vyrazila na dlouho očekávaný cyklistický kurz na Lipno. Očekávaný byl zejména proto, že byl naplánován tak, aby navazoval na pouťové volno. Čekalo nás tedy příjemných 11 dní mimo školu.

V pondělí ráno jsme se sešli před gymnáziem se smíšenými pocity, počasí totiž nevypadalo zrovna přívětivě. Po složitém naložení kol do autobusu a cestě plné objížděk jsme k odpoledni dojeli na Kubovu Huť. Přestože teploty spadly až ke 12 stupňům, zahřál nás už první kopec. Naše skupina se velmi rychle rozčlenila: vzadu se utvořila diskuzní skupinka cyklistů s paní Fringošovou nebo Polankovou, vpředu nejrychlejší skupina „vlčat.“ Pozici v čele pelotonu zaujal pan Kůla. Ten, když na suché silnici objevil mokré stopy třídy 3.A, kterou vedl pan Plaček, vyrazil za ním doslova jako predátor po kořisti. Při pohledu na zbytek třídy však tyto své ambice rychle ztratil. 

V tomto duchu se nesly první dva dny naší výpravy, všichni jsme statečně překonávali desítky kilometrů, náročná převýšení a někdy i nepřízeň počasí. I přes pár drobných pádů jsme se vždy nakonec v plném počtu vrátili na základnu do hotelu na břehu Lipna. Nakonec i počasí se umoudřilo. 

Středa a čtvrtek měly být odpočinkovými dny ve znamení pěší turistiky. Ve středu jsme vyrazili na naučnou stezku u rybníku Olšina, kam jsme dojeli na kole. Ve čtvrtek, po vystoupení z vlaku na Černém Kříži, jsme prošli celou Medvědí stezku, podívali jsme se na Schwarzenberský kanál i na Jelení jezírko. Výšlap to byl opravdu vydatný, za oba dny jsme nachodili okolo 30 km. Na slíbený odpočinek tak příliš mnoho času nebylo. 

Po poslední snídani v hotelu, kde mimochodem po celý týden vařili opravdu výborně, jsme se vydali na kolech směrem k domovu. Přesněji na Soumarský most, kde na nás měl čekat autobus. Ani tato cesta však nebyla krátká. Únava se navíc den ode dne stupňovala, proto většina z nás dorazila do cíle poslední etapy s vypětím všech sil. Ve Strakonicích jsme z autobusu vystupovali vyčerpaní, ale s vyhlídkou, že máme před sebou několik volných dní, kdy budeme jen a jen odpočívat. Celkem jsme totiž za týden na kolech najezdili téměř 180 kilometrů.

Pro mnohé z nás byl cyklistický výlet výzva. Ukázalo se, kolik kdo má dost vytrvalosti, sportovního ducha i vůle zvládat překážky. Ať chceme nebo nechceme, určitě jsme si prověřili hranice našich schopností. A to se občas může hodit. 

Jan Lelek, 3.C

Přečteno: 994x
Vydáno: 19.10.2021



Další články v kategorii

„CYKLISŤÁK“ – 3.C
Gymstr perníčky opravdu pomáhají
Ředitelská volna
Výzva - Gymstr Jazz
S gymnáziem na cestách